Nederland neemt voortouw in duurzaam slopen

Nederland neemt voortouw in duurzaam slopen

14-06-2012 16:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Met een certificaat voor duurzaam slopen heeft Nederland een primeur te pakken. Als eerste land ter wereld besteden we aandacht aan materialen ná het gebruik.

Het certificaat met de officiële naam 'BREAAM-NL Sloop' moet ervoor gaan zorgen dat de materiaalketen wordt gesloten. De materialen die gewonnen worden bij de sloop moeten terug de keten in, waarna ze hergebruikt kunnen worden voor het bouwproces. Het sloopcertificaat schrijft voor hoe een pand op duurzame manier gesloopt kan worden.

Het certificaat is een initiatief van de Dutch Green Building Council (DGBC). "Op het moment zijn er wel technieken die duurzame sloop mogelijk maken",vertelt Stefan van Uffelen, directeur van DGCB. "Er is alleen nog geen certificaat dat duurzaam slopen toetsbaar maakt." Bij de toetsing wordt onder andere gekeken naar de herkomst en hergebruik van materialen, en de duurzaamheid van de bouwplaats.

De volgende stap

Het sloopcertificaat is een uitbreiding op het BREEAM-schema, een internationaal erkend duurzaamheidkeurmerk voor duurzaam bouwen. DGBC maakt al sinds 2009 gebruik van het BREEAM-schema en neemt nu de volgende stap. Bij duurzaam bouwen, hoort ook duurzaam slopen, vindt DGBC.

De basis van het sloopcertificaat is ontwikkeld door verschillende sloopbedrijven, zoals Slim slopen, Oranje en Duurzaamgesloopt.nl.

Het certificaat is dus een verzameling van al bestaande sloop technieken.Stefan van Uffelen, directeur van DGCB

DGBC wil zich dus gaan richten op het hergebruiken van gebouwen op een duurzame manier, en op het duurzaam slopen en opbouwen van panden.

Neerlandsch trots

Na de zomer kunnen de eerste gebouwen die duurzaam gesloopt zijn aanspraak maken op het certificaat. Opvallend is dat Nederland hiermee het eerste land is dat werkt aan een certificeringtraject van sloopwerk. "We leggen de basis voor een internationaal sloopcertificaat", aldus Van Uffelen. "Begin april zijn we begonnen met het schrijven van het certificaat. Sindsdien zit het hele proces in stroomversnelling."

Bron: Facility Management

Foto: Flickr.com, Mainbube

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra