Keulen krijgt duurzaam zwembad met opgevangen regenwater

COBE koln Deutzer Hafen

04-10-2016 09:20 | Door: Fitria Jelyta

Een voormalige industriële haven in de Duitse plaats Keulen wordt getransformeerd tot duurzame stad, waarin maatregelen tegen wateroverlast en klimaatverandering zijn getroffen.

Dat schrijft de website Inhabitat.

Gefilterd regenwater

Het masterplan voor Deutzer Hafen in Keulen werd ontwikkeld door het Deense architectenbureau Cobe in samenwerking met de Duitse bedrijven Transsolar en Ramboll Studio Dreisetl. De wijk is direct gelegen aan de Rijn en zal naast groenvoorziening, een openbaar zwembad krijgen dat wordt gevuld met gefilterd regenwater.

Het regenwateropvangsysteem moet daarnaast de omliggende beplanting van voldoende water voorzien en wateroverlast door hevige regenbuien als gevolg van klimaatverandering voorkomen. Voor dit ontwerp heeft het consortium een competitie gewonnen, die door het stedelijke ontwikkelingsbureau Moderne Stadt werd georganiseerd.

Duurzaam zwembad

“We hebben een consistent duurzaam project gerealiseerd dat volledig is aangepast aan het plaatselijke klimaat”, zegt Dan Stubbergaard, oprichter van architectenbureau Cobe tegen de website Archilovers.

“Overstroming van de Rijn is een ernstig probleem in Keulen. Daarom hebben we in het ontwerp het gebied bestand gemaakt tegen water door regenwater in een openbaar zwembad op te vangen. Het zwembad wordt vervolgens verwarmd met restwarmte uit de buurt. Het lost een ernstig probleem op en tegelijkertijd biedt het een unieke attractie voor burgers.”

In de zomer van 2017 verwacht het consortium met een gedetailleerde plan te komen om de bouwwerkzaamheden te starten. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Inhabitat, Moderne Stadt | Foto: COBE (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra