Krijgt Zutphen een wijk vol duurzame en off-grid-woningen?

Zutphen duurzaam

08-10-2016 09:10 | Door: Fitria Jelyta

In de wijk Leesten-Oost in Zutphen verrijzen zogeheten cleantech-huizen waarin toekomstige bewoners duurzaam en comfortabel kunnen wonen zonder energielasten.

Dat schrijft de krant De Stentor vrijdag. In het nieuwbouwproject Cleantech House Zutphen zijn naast architectenbureau Attika Architekten, ook kennisinstellingen als Saxion Hogeschool, ROC Aventus en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) betrokken. De onderwijsinstellingen doen samen met lokale mkb-bedrijven onderzoek om de duurzaamheidskwaliteit van de woningen gefaseerd te vergroten.

Zelfvoorzienende woningen

“We gaan de gebruikers van de woningen uitgebreid volgen”, zegt architect Géke de Wilde van Attika Architekten tegen De Stentor. “Dat betekent dat we bekijken welke invloed zij hebben op het energieresultaat. Met andere woorden: worden de woningen echt zo energiezuinig afgeleverd als dat ze op papier zijn en hoe gaan gebruikers daarmee om? Die informatie willen we gebruiken om per fase duurzamere huizen af te leveren.”

Het uiteindelijke doel van Cleantech House Zutphen is de ontwikkeling van woningen, die geheel zelfvoorzienend zijn in energie en geen aansluiting hebben op het gas- en elektriciteitsnet.

Energieneutraal Zutphen

In 2013 werden al 42 energieneutrale starterswoningen gebouwd in de wijk Leesten-Oost. Deze woningen zijn voorzien van een goede bouwkundige schil en energiezuinige installaties, waardoor er nauwelijks warmte verloren gaat. Daarnaast beschikken de woningen over zonnepanelen. De duurzame woningen dragen bij aan het beleidsplan van gemeente Zutphen om de stad energieneutraal te maken.

Eerder was Attika Architekten als initiatiefnemer betrokken bij de ontwikkeling van het cleantech-centrum Pakhuis Noorderhaven in Zutphen. Daarbij werd een oud pakhuis getransformeerd tot een informatie-, vergader- en opleidingscentrum, waar kennis en ontwikkeling van duurzame technologische innovaties centraal staan. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: De Stentor, Gemeente Zutphen, Attika Architekten | Foto: Roman Boed via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra