Eindhoven en Helmond krijgen stoeptegels van duurzaam beton

duurzaam beton

11-10-2016 18:15 | Door: Fitria Jelyta

Vanaf 2018 bestaan alle bestratingen in Helmond en Eindhoven uit duurzaam beton. Het bouwmateriaal wordt hergebruikt en toegepast bij het maken van stoeptegels.

Dat schrijft het Eindhovens Dagblad (ED). Voor dit project werken de gemeenten Eindhoven en Helmond samen met twintig bouwbedrijven uit de regio. Op deze manier willen de steden het hergebruik van beton bij bestratingsprojecten stimuleren .

CO2-reductie door gerecycled beton

Om het milieuvriendelijke beton te verkrijgen, wordt oud beton teruggewonnen uit versleten bestrating. Het teruggewonnen beton wordt vervolgens vermalen en vermengd met een kleine hoeveelheid cement om er nieuw beton van te maken voor stoeptegels. Door oud beton terug te winnen, verwachten de gemeenten naast cement, ook zand en grind te besparen.

Volgens Harry Hofman, MVO-manager bij Strukton en voorzitter van de Green Deal Verduurzaming Betonketen, draagt de productie van beton bij aan 1,6 procent van de landelijke CO2-uitstoot. Wereldwijd is dit percentage zelfs 5 procent. Met de toepassing van onder meer gerecycled beton moet het CO2-percentage worden teruggebracht.

Daarnaast draagt het gebruik van cement in beton bij aan 5 tot 8 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, omdat beton veel wordt gebruikt in de bouwindustrie. Wereldwijd wordt er 2 tot 4 ton aan beton per persoon per jaar geproduceerd, stellen Amerikaanse wetenschappers aan de Oregon State University.

Duurzame betonketen

In februari ondertekenden zestig beslissers uit de betonsector het Nationaal Betonakkoord, waarmee ze beloven een half tot 1 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar te reduceren. De deelnemende bedrijven, waaronder Strukton, Heijmans en VolkerWessels, hebben afgesproken een duurzame betonketen te realiseren.

Dit willen de bouwconcerns bereiken via CO2-reductie, biodiversiteit, kennisdeling en circulair beton, door het bouwmateriaal zoveel mogelijk te hergebruiken.

Meer weten over duurzaam beton? Lees ook:

Vijf keer duurzaam bouwen met beton

‘Betonsector heeft baat bij meer duurzame innovaties’

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Eindhovens Dagblad | Foto: Rochester Concrete Product via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra