Rijkswaterstaat circulair door hergebruik kantoormeubilair

circulair kantoormeubilair

12-10-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

Door kantoorinrichting duurzaam in te zetten en circulair in te kopen, wil Rijkswaterstaat bijdragen aan de circulaire economie.

Dat meldt de rijksdienst in een persbericht. Voor het circulair gebruik van de kantoorinrichting, zoals stoelen, bureaus en kasten, worden contracten afgesloten. Doel is om uiteindelijk de bestaande kantoorinrichting van Rijkswaterstaat opnieuw te kunnen gebruiken. Wanneer er nieuw kantoormeubilair nodig is, wordt dit duurzaam ingekocht.

Circulaire inkoop

Dit wordt mogelijk gemaakt via de Inkoop UitvoeringsCentrum (IUC) Corporate Dienst, die voor het grootste deel verantwoordelijk is voor onder meer de inkoop van kantoorinrichting voor de rijksoverheid. Het plan voor de circulaire kantoorinrichting wordt in eerste instantie toegepast op de kantoren van Rijkswaterstaat, waarna de rest van de rijksoverheid volgt.

Met dit circulaire initiatief wil Rijkswaterstaat bijdragen aan de ambitie van het kabinet om tot een 100 procent circulaire economie te komen. Daarnaast wil Rijkswaterstaat in 2020 een CO2-reductie van 20 procent realiseren en in 2030 energieneutraal functioneren.

Meubilair hergebruiken

Rijkswaterstaat verwacht met de circulaire inkoop van kantoormeubilair een besparing van € 2 tot € 3 mln te realiseren. Wanneer de circulaire inkoop van kantoorinrichting voor alle rijksdiensten van toepassing is, is de geschatte kostenbesparing € 8 tot € 11 mln.

“De potentie van kantoorinrichting voor circulaire inkoop is heel groot, als we kijken naar verdere verduurzaming van de bedrijfsvoering en naar kostenbesparing”, zegt Sabine van der Leij, categoriemanager bij het IUC, in het persbericht. “We willen dus niet langer het oude meubilair wegdoen en vervangen door nieuwe spullen.”

Circulaire handdoeken

Eerder kocht het ministerie van Defensie 100.000 duurzame handdoeken en washandjes aan. De gerecyclede handdoek is ontwikkeld door het Belgische Clarysse, de fabrikant, het Nederlandse grondstoffenbedrijf Van Scherpenzeel, textiel-innovatiecentrum Texperium en het Belgische AVS Spinning.

De circulaire handdoek bestaat voor 40 procent uit post-consumer gerecycled katoen. 1 kilo handdoek bespaart 5.559 liter water, dat is 79 procent. De CO2-uitstoot ligt 46 procent lager dan bij conventionele handdoeken. Ook is er 1,09 procent minder energie nodig.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Rijkswaterstaat | Foto: Leonhard Melzer via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra