Dakraamfabrikant innoveert met duurzaam renovatieconcept

duurzame renovatie Velux

13-10-2016 09:25 | Door: Fitria Jelyta

Dakraamfabrikant Velux heeft een duurzaam renovatieconcept ontwikkeld, waarmee huizen energiezuinig en comfortabel worden gemaakt. Dit concept is inmiddels toegepast in de Belgische stad Anderlecht.

Dat meldt Velux in een persbericht. Het zogeheten RenovActive-concept maakt gebruik van de principes van de Active House. Hierin staat energie-efficiëntie centraal en wordt het wooncomfort en leefklimaat van de woningen vergroot door de inzet van veel daglicht en natuurlijke ventilatie. Dit wordt mogelijk gemaakt met bijvoorbeeld innovatieve dakramen die automatisch ventileren.

Active House Velux

Duurzame renovatie

Het concept is voor het eerst toegepast in de Anderlechtse wijk Goede Lucht. Een twee-onder-een-kapwoning van 80 vierkante meter werd daarbij voorzien van ramen aan de voorzijde en op het dak. Dit zorgt volgens Velux voor voldoende daglicht. Daarnaast kreeg de woning onder andere een duurzaam ventilatiesysteem, aansluiting op duurzame stadsverwarming en goede isolatie.

Tot april 2017 fungeert de duurzame woning in Anderlecht als een modelwoning, die geïnteresseerde partijen kunnen bezoeken.

Kostenefficiënt en energie-efficiënt

Voor het ontwerp van de duurzame renovatie was het Belgische architectenbureau Ono Architectuur verantwoordelijk. Volgens Velux is de renovatiemethode niet alleen energie-efficiënt en comfortabel, maar ook kostenefficiënt en eenvoudig toe te passen. Daarnaast kan het ontwerp eenvoudig worden gereproduceerd en de levenskwaliteit van bewoners verbeteren, stelt Velux.

De Belgische wijk heeft plannen om 86 sociale huurwoningen te renoveren op basis van het duurzame RenovActive-concept. Dit moet voor 2018 gebeuren.

Gezond leefklimaat

Eerder was Velux Nederland betrokken bij de verduurzaming van tien sociale huurwoningen in Montfoort. Bij dit project waren ook Bam Woningbouw, Bouwhulpgroep, Nieman Raadgevende Ingenieurs, Danfoss en woningcorporatie GroenWest betrokken. Met dit project zegt het consortium bij te dragen aan de doelstellingen van de Europese Unie om een CO2-reductie van 40 procent in 2030 te realiseren ten opzichte van 1990.

Zo zijn de woningen voorzien van een geheel nieuw dak, zonnepanelen, zonnecollectoren, gevelisolatie en een bakstenen muur. Dankzij deze maatregelen zegt Velux het energieverbruik van de woningen te hebben verminderd en het leefklimaat te hebben verbeterd.  

Gezond leefklimaat Velux

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Velux | Foto: Velux (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra