Duurzame gemeente Venlo opent Cradle-to-Cradle stadskantoor

duurzaam stadskantoor Venlo

14-10-2016 09:15 | Door: Fitria Jelyta

De gemeente Venlo opent vandaag haar nieuwe stadskantoor, dat volledig is gebouwd volgens de duurzame principes van Cradle-to-Cradle (C2C). Deze ‘grondstoffenfabriek’ maakt het mogelijk om de bouwmaterialen bij sloop opnieuw te gebruiken.

Bij de bouw van het Cradle-to-Cradle geïnspireerde stadskantoor heeft de gemeente Venlo zoveel mogelijk rekening gehouden met zowel de gebouwgebruikers als het milieu. Zo is het stadskantoor voorzien van onder andere een groene gevel, duurzame vloerbedekking gemaakt van gerecyclede materialen en kan al het losse meubilair zoals bureaustoelen en bureaus hoogwaardig gerecycled worden.

Cradle-to-Cradle Venlo

Duurzaam gebouwontwerp

Voor het ontwerp van het duurzame gebouw was het Rotterdamse architectenbureau Kraaijvanger Architects verantwoordelijk. In het ontwerp hebben de architecten onder andere gekozen voor gerecycled beton en het duurzame Accoya-hout van het Nederlandse bedrijf Accys Technologies. Dit hout is gecertificeerd met de hoogst haalbare graad binnen het C2C-principe en wordt gewonnen uit duurzaam beheerde bossen.

Ook zijn ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, BBN adviseurs, WSM Engeneering, Het C2CExpoLAB,het bedrijf Veldhoen + Company en aanneemcombinatie Laudy/Ballast Nedam betrokken bij het project.

Hergebruik van materialen

“Voor de gemeente Venlo was het een bedrijfseconomische keuze om het stadskantoor zoveel mogelijk Cradle-to-Cradle te realiseren”, zegt projectleider Michel Weijers van de gemeente Venlo. “Bij de materiaalkeuze hebben we bijvoorbeeld gekeken naar zoveel mogelijk hergebruik zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Als gemeente hebben we vanaf 2008 de principes van Cradle-to-Cradle omarmd en met dit stadskantoor willen we onze voorbeeldrol vervullen.”

Volgens de projectleider is Venlo ’s werelds eerste gemeente die de principes van Cradle-to-Cradle heeft omarmd. Naast het stadskantoor, wil Venlo de duurzame bouwprincipes, waarbij er zo min mogelijk materialen verloren gaan, toepassen bij onder andere de bouw van basisscholen, sporthallen en een nieuwe vestiging van Holland Casino.

Gezond binnenklimaat

Weijers: “Voor ons is het ook belangrijk om een prettige werkomgeving te creëren. Met dit stadskantoor willen we aantonen dat een gezond en prettig gebouw leidt tot een hogere arbeidsproductiviteit en minder ziekteverzuim.” Om de effecten van een duurzaam, Cradle-to-Cradle gebouw op de gezondheid van medewerkers aan te tonen, voert de gemeente een tweejarig onderzoek uit in samenwerking met de Universiteit Maastricht. 

circulair stadskantoor Venlo

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Gemeente Venlo | Foto: Gemeente Venlo (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra