Nederland krijgt duurzame snelweg verlicht met LED's

duurzame snelweg

17-10-2016 14:45 | Door: Fitria Jelyta

Rijkswaterstaat vervangt de verlichting op de A2 tussen Holendrecht en Maarssen door duurzame LED-lampen. Hiermee wil de rijksdienst een aanzienlijke energiebesparing mogelijk maken.

Dat meldt Rijkswaterstaat in een persbericht. In dit project worden in totaal twaalf rijstroken vanaf de middenberm verlicht met duurzame LED-verlichting. Volgens Rijkswaterstaat wordt dit de breedste snelweg ter wereld die met LED’s wordt verlicht.

Duurzame snelweg

De overstap op LED-verlichting moet leiden tot een stroombesparing van 241.600 kilowattuur per jaar en een CO2-reductie van 116 ton per jaar. Dit is ruim 38 procent besparing ten opzichte van de huidige CO2-uitstoot, stelt Rijkswaterstaat.

Naast de energiebesparing verwacht de rijksdienst te besparen op onderhoudskosten, omdat de LED-armaturen een langere levensduur hebben dan de traditionele lampen. Daarnaast zou LED-verlichting minder lichthinder veroorzaken dan de traditionele verlichting en de weggebruiker beter zicht bieden door onder andere kleurherkenning en kleurcontrast.

Rijkswaterstaat verwacht de investering van de LED-verlichting binnen zeven jaar terug te verdienen.

Energieneutrale infrastructuur

Voor de vervanging van de verlichting, deed Rijkswaterstaat in juni van dit jaar een proef op een kortere traject van 500 meter. Zo werd de A2 tussen Breukelen en Vinkeveen verlicht met LED-armaturen. De proef leverde de gewenste resultaten op, waardoor Rijkswaterstaat de beslissing heeft genomen om de LED-lampen op een groter traject te installeren. Dit project moet bijdragen aan de ambitie om de Nederlandse infrastructuur energieneutraal te maken in 2030.

Naar verwachting zijn de werkzaamheden voor vervanging van de verlichting op de A2 tussen Holendrecht en Maarssen in november 2016 afgerond. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Rijkswaterstaat, Cobouw | Foto: Rijkswaterstaat (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra