Snelheidsverhoging A10 kost Amsterdammer 79 dagen van leven

Snelheidsverhoging A10 kost Amsterdammer 79 dagen van leven

28-11-2013 11:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De snelheidsverhoging op de A10-West heeft ook geleid tot een forse verhoging van de vervuiling. De gemeente Amsterdam spant een zaak aan tegen de minister.

Afgelopen zomer is de snelheid aan de westzijde van de A10 overdag verhoogd van 80 naar 100 kilometer per uur. Uit metingen van GGD Amsterdam blijkt dat hiermee ook de uitstoot van roet en stikstofdioxide is gestegen met zeven procent.

De concentratie stikstofdioxide komt uit op 55 microgram per kubieke meter. Hiermee wordt de Europese norm van veertig microgram per kubieke meter fors overschreden. Over een jaar moet Nederland overal aan deze norm voldoen.

 

Rechtszaak

 

De gemeente Amsterdam en Milieudefensie spannen daarom morgen een zaak aan bij de Amsterdamse rechtbank om de vervuiling tegen te gaan. Minister Schultz gaf eerder geen gehoor aan de bezwaren van de partijen. De minister beweerde dat voertuigen tegenwoordig veel schoner rijden en benadrukte het belang van de doorstroming van het verkeer.

De uitstoot van schadelijke stoffen door de snelheidsverhoging is echter vijf keer zo hoog dan de minister aanvankelijk dacht.

 

Gezondheidsschade

 

Milieudefensie wijst erop dat de levenskwaliteit van de mensen langs de snelweg door de luchtvervuiling verslechtert. Omwonenden krijgen eerder last van luchtwegklachten als astma, bronchitis. Ook hart- en vaatziekten, allergieën, diabetes en andere chronische ziekten komen eerder voor door extra luchtvervuiling.

“De bewoners van Amsterdam-West betalen met hun gezondheid voor de ambities van de minister”, zegt Ivo Stumpe van Milieudefensie. Volgens de milieuorganisatie leven Amsterdammers rond de westring 79 dagen korter door de snelheidsverhoging.

Eerder heeft een snelheidsverhoging in Rotterdam op de A13 ook geleid tot een rechtszaak. Toen werden de belangen van de verkeersminister ook van de baan geschoven.

 

Bron: volkskrant

Foto: hannibal7 via creativecommons

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra