Waterzuivering met korrels effectief en energiezuinig

Waterzuivering met korrels effectief en energiezuinig

02-12-2013 10:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het zuiveren van huishoudelijk afvalwater met speciale Nereda-korrels is effectiever én energiezuiniger dan de traditionele zuiveringstechniek. 

Dit concludeerde STOWA vrijdag. STOWA is het kennisinstituut van de waterschappen. Het instituut heeft twee jaar lang de resultaten gemeten van waterzuivering op basis van zogenoemde Nereda-korrels.

De zuivering verbruikt 40 procent minder energie dan de traditionele rioolwaterzuivering (rwzi).

Een ander voordeel is dat de bouw van een installatie met korrels goedkoper is. De installatie neemt ook veel minder ruimte in. Verder zijn er minder chemische stoffen nodig tijdens het zuiveringsproces.

Innovatie

De techniek van de Nereda-korrel werd uitgevonden aan de TU Delft en verder ontwikkeld met ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. De korrels worden gevormd door bacteriën die het aangevoerde afvalwater schoonmaken.

Waterzuivering met bacteriën is al 100 jaar oud. Maar door de nieuwe technologie kan het hele zuiveringsproces in één hoge tank plaatshebben. Momenteel wordt in de rwzi’s het vuile water van de ene tank naar de andere gepompt. Vervolgens moet er zuurstof worden toegevoegd.

Installatie

De installatie waar de korrels getest zijn behoort toe tot het waterschap Vallei en Veluwe en staat in Epe. De korrelzuivering in Epe maakt het afvalwater van 37.000 huishoudens schoon. Vallei en Veluwe wil ook op andere plekken met korrels gaan werken.

Royal HaskoningDHV is nu eigenaar van de technologie. Het bedrijf probeert met de korrels de wereld te veroveren en heeft al draaiende installaties in onder meer Portugal en Zuid-Afrika.

 

Bron: Nuzakelijk.nl

Foto: uitdragerij via Flickr

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra