Architecten: Vraag naar duurzaam bouwen met 10% gestegen

Architecten: Vraag naar duurzaam bouwen met 10% gestegen

28-10-2011 11:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Opdrachtgevers in de bouw zijn meer bereid te investeren in duurzaamheid. Het aantal opdrachtgevers in Nederland dat bereid is te investeren in duurzaamheid steeg van 24 procent vorig jaar naar 34 procent in 2011. In Europa springen vooral Franse en Duitse opdrachtgevers eruit met hun vraag naar duurzaamheid.

Dit blijkt uit de European Architectual Barometer, een onderzoek waar elke drie maanden 1200 architecten in Europa aan deelnemen.

In Duitsland, Frankrijk en Nederland is de vraag naar duurzaamheid vergeleken met het derde kwartaal van 2010 het meest gestegen. Waar Duitsland en Frankrijk in het derde kwartaal van 2010 26 procent van de opdrachtgevers in duurzaamheid wilde investeren, is dit nu gestegen naar 53 procent in Duitsland en 52 procent in Frankrijk.

Van de Nederlandse opdrachtgevers vroeg 24 procent het afgelopen jaar naar duurzaamheid. In 2011 steeg dat percentage naar 34 procent. Opvallend is dat het niet alleen bij vraag blijft: de opdrachtgevers tonen zich ook bereid te investeren.

Ook Spanje viel in positieve zin op: de vraag naar duurzaamheid steeg in één jaar tijd van 5 procent naar 22 procent.

Niet investeren

Naast de opdrachtgevers die vraag hebben naar duurzaamheid en er in willen investeren, zijn er ook opdrachtgevers die wel vraag hebben maar niet bereidt zijn om meer te investeren. In Nederland gaat het hier om 47 procent van de opdrachtgevers. In Spanje, Duitsland en Frankrijk ligt dit percentage zo'n tien tot twintig procent lager. In Spanje is echter 47 procent van de opdrachtgevers helemaal niet geïnteresseerd in duurzaamheid.

Achterlopers

In het Verenigd Koninkrijk en Italië is er juist minder vraag naar duurzaamheid. 18 procent van de Britse opdrachtgevers is nog maar bereid om voor duurzame producten te betalen, terwijl dit vorig jaar nog 26 procent was. In Italië liep het percentage van 26 procent af naar 20 procent, volgens het rapport waarschijnlijk veroorzaakt door de huidige problematische Italiaanse bouwsector.

Bron: Arch-Vision

Foto: Flickr.com, tdietmut

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra