Tunesië krijgt duurzaam zwembad uit sloopmateriaal

duurzaam zwembad Lilu

09-01-2017 18:45 | Door: Fitria Jelyta

Het Franse architectenbureau Philippe Barriere Collective ontwikkelt in de Tunesische plaats Jedaida een duurzaam sportcomplex. Dit gebouw wordt vervaardigd uit lokale materialen en krijgt een zwembad dat gebruikmaakt van gerecycled regenwater.

Om het opgevangen regenwater te filteren, gebruikt het zwembad van 540 kubieke meter waterplanten, zoals de waterlelie en de waterhyacint. Vervolgens wordt het water via een energiezuinige pomp geplaatst in het zwembad. Volgens de Franse architect en ontwikkelaar van het sportcomplex, Philippe Barriere, heeft het zwembad daardoor geen chloor nodig en verbruikt het weinig energie.

De architect maakt niet bekend wanneer het sportcomplex wordt opgeleverd en in gebruik wordt genomen.

zwembad duurzaam

Duurzame bouwmaterialen

Voor de ontwikkeling van het sportgebouw, met een oppervlakte van 1.000 vierkante meter, maakt de architect gebruik van lokaal geproduceerde materialen, zoals steen, grind en bouwmateriaal dat afkomstig is uit de gedeeltelijke sloop van omliggende gebouwen. Dankzij het gebruik en hergebruik van de duurzame materialen wordt er geen gebruik gemaakt van beton voor de ontwikkeling van het sportcomplex.

Restwarmte terugwinnen

Verder is het zwembad ontwikkeld met open gevels en daken, die de kosten voor bouwmaterialen verder verlagen en de toegankelijkheid van het sportcomplex vergroten. Om het complex te verwarmen, wordt er een installatie gebruikt die stoom en warmte terugwint uit de hamam, die ook in het sportcomplex wordt gebouwd. De teruggewonnen warmte wordt bij lage temperaturen vervolgens verdeeld over de vloeren en muren van het sportcomplex.

Daarnaast krijgt het sportcomplex voldoende groenvoorziening, zoals een botanische tuin, om de biodiversiteit in het gebied te vergroten, en velden voor verschillende sporten zoals voetbal, handbal en basketbal. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Philippe Barriere Collective, Inhabitat | Foto: Philippe Barriere Collective (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra