EcoNexis Huis demonstreert toepasbaarheid smart grid

EcoNexis Huis demonstreert toepasbaarheid smart grid

25-06-2012 18:40 | Door: Lieuwe Jan Hettema

In Zwolle is vanochtend het eerste volledige smart grid huis geopend. Staatssecretaris Atsma, nog maar net terug van de milieutop, was bij de opening aanwezig. 

Het EcoNexis demonstratiehuis is voorzien van smart grid, een slim elektriciteitsnet met een ingebouwd meet- en regelsysteem. Hierdoor wordt de energie zo efficiënt mogelijk verdeeld. “Het is goed om de consument te laten zien wat er mogelijk is,” aldus demissionair staatssecretaris Joop Atsma van I&M. “Dit huis kan mensen een laatste duwtje in de rug geven: ze zien dat de theorie écht in praktijk kan worden gebracht.”

“Het systeem zorgt ervoor dat duurzaam opgewekte stroom wordt ingezet op het voordeligste moment,” legt Han Fennema van energienetbeheerder Enexis uit. Het huis past zich continu aan op het leefgedrag van de bewoners. “Dit is geen huis van de toekomst, maar een huis van nú,” sprak Fennema bij de opening. “Wel markeert het de start van de nieuwe technologie, die zal zorgen voor een beter milieu en een mooiere samenleving.”

Zonnepanelen, warmtepompen, isolatie én aardwarmte

“Het EcoNexis Huis is voorzien van alle duurzame technieken die beschikbaar zijn," aldus Fennema. "Dit huis levert per saldo energie aan het net. Het vertegenwoordigt onze droom om 60 procent van de energie decentraal op te wekken.” Er vinden al smart grid pilots van Enexis plaats in 'bewoonde huizen' in Zwolle en Breda.

Waar ze tienduizend kilometer verderop in Rio de Janeiro alleen over praten, wordt hier gerealiseerd.

- Demissionair staatssecretaris Joop Atsma van I&M

Het demonstratiehuis wordt dan wel niet hét huis van de toekomst genoemd, wel zien de initiatiefnemers EcoNexis als een voorbeeld voor alle bestaande én toekomstige huizen. Atsma ziet daarbij een belangrijke rol voor de overheid: “We moeten decentrale energieopwekking stimuleren, zodat hele buurten samen energie kunnen gaan opwekken.”

‘Subsidie is als een fopspeen’

“De overheid moet alle faciliteiten bieden, maar ook belemmeringen wegnemen zodat het bedrijfsleven duurzaam kan ondernemen,” vindt staatssecretaris Atsma. “De Duitsers hebben €9 mrd gestopt in duurzame projecten, maar het is de vraag of je deze projecten alleen met subsidie kunt verwezenlijken. Op termijn is subsidie toch vaak een fopspeen gebleken.”

De provincie Overijssel heeft onlangs een fonds van €250 miljoen opgesteld, wat moet leiden tot duurzame initiatieven van particulieren. Omdat er geen sprake is van subsidies, verwacht de provincie veel interesse van het bedrijfsleven. Het EcoNexis Huis rekent ook op veel interesse: op afspraak is het open voor particulieren, het bedrijfsleven, scholieren en studenten.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Lieuwe Jan Hettema

Freelance journalist, schrijver en redacteur. "Er vinden wereldwijd veel duurzame ontwikkelingen plaats. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden en om met goede voorbeelden te komen, zodat deze ontwikkelingen worden opgemerkt."Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra