Innovatieve ramen regelen binnenklimaat slimmer

Innovatieve ramen regelen binnenklimaat slimmer

29-01-2014 14:10 | Door: Marjon Riehl

In de winter leveren de ramen van CLIMAWIN energiebesparing en warmteterugwinning op. Maar in de zomer verkoelen de ramen, zodat de airco vaker uit kan.

Een onderzoeksteam van drie Europese bedrijven heeft een efficiënter raamventilatiesysteem ontwikkeld. De techniek, met de naam CLIMAWIN, maakt gebruik van zonnecellen en sensoren. Testresultaten met de ramen laten een verbetering van 18 tot 24 procent in energieprestaties zien. Het systeem kan in alle soorten binnenklimaten worden gebruikt en is geschikt voor renovaties en nieuwbouw.

Werking

Er is geen elektriciteitsbedrading nodig want de ramen worden aangedreven door zonnecellen en draadloos aangestuurd door sensoren in de kamer. Projectleider Brian O’Brien, van Solearth Ecological Architecture, zegt over werking van de ramen bij koude temperaturen: “CLIMAWIN zorgt ervoor dat in koude klimaten op noordelijke, oostelijke en westelijke gevels geventileerde lucht wordt voorverwarmd en op de zuidelijke gevels de zon gebruikt wordt als warmtebron.” Over de verkoeling die de ramen tevens bieden zegt hij: “Een CLIMAWIN-raam in een warm klimaat laat het daglicht naar binnen, maar verlaagt de ongewenste zonnewarmte. Het biedt een betere isolatie, winst uit zonne-energie en het gereguleerd doorlaten van daglicht.”

CLIMAWIN

Het CLIMAWIN-project was oorspronkelijk gericht op de renovatiesector en met name bedoeld voor verbetering van energie-efficiëntie van oudere gebouwen. De ramen hebben een dubbele werking: de luchtkwaliteit van de binnenshuis wordt geoptimaliseerd en het warmterendement gemaximaliseerd. Hierdoor wordt verwacht dat het CLIMAWIN-raam een onderdeel is in de stimulatie van de toename van zogenoemde bijna energieneutrale gebouwen (of passieve huizen).

CLIMAWIN is ontwikkeld door drie bedrijven met zeven partners. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door investeringen vanuit de Europese Unie.

Markt

Na een ontwikkelingsduur van drie jaar wordt CLIMAWIN nu door drie van de projectpartners commercieel gelanceerd. De CLIMAWIN ramen zijn vanaf eind 2014 in heel Europa verkrijgbaar. Producenten kunnen een licentie van het consortium kopen die hen in staat stelt de CLIMAWIN-technologie toe te passen in hun eigen productie.

Michael Jennings, woordvoerder voor European Research, zegt: “CLIMAWIN laat zien dat er ook voor MKB’s grote commerciële mogelijkheden zijn bij het verlagen van koolstofemissies. De EU zal meer investeren in dit soort onderzoek in het kader van het nieuwe Horizon 2020-investeringsprogramma.”

Foto: isbye. via Flickr

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Marjon Riehl

Als studente Politieke geschiedenis & internationale betrekkingen onderstreept Marjon het belang van beleidsmatige verduurzaming van de samenleving, in het bijzonder het bedrijfsleven. Waarom het bedrijfsleven? "Ik denk dat op het gebied van verduurzaming in het bedrijfsleven het meest valt te winnen."Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra