Olympische atleten willen actie tegen opwarmend klimaat

Olympische atleten willen actie tegen opwarmend klimaat

17-02-2014 12:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ruim honderd olympische atleten dringen aan tot actie tegen klimaatverandering. In een open brief doen de sporters een oproep aan wereldleiders.

Het is warm op de Olympische Winterspelen in Sotsji. De temperaturen op de Olympische Winterspelen halen met gemak 16 graden Celsius. Meer dan honderd atleten, waaronder veel skiërs, maken zich druk om het voortbestaan van de skisport door de stijgende temperaturen in wintersportgebieden. Ze doen een dringende oproep aan wereldleiders om stevig te onderhandelen tijdens de VN-klimaattop die volgend jaar in Parijs plaatsvindt. Ze willen dat alle aangesloten landen een bindend klimaatverdrag ondertekenen.

Doelstellingen

De brief is geschreven door de skiër Andrew Newell die voor Amerika een elfde tijd noteerde met het estafetteteam op de 4x10 kilometer langlaufen. Ruim honderd, vooral Amerikaanse atleten, hebben de brief ondertekend. Als skiër ziet Newell de directe effecten van klimaatverandering en vreest dat sneeuw voor velen een zeldzaamheid zal worden. Hij schrijft dat verschillende ski- en snowboardwedstrijden vorig jaar in Sotsji moesten worden geannuleerd vanwege de slechte kwaliteit van het sneeuw. Vergelijkbare problemen doen zich voor in Centraal-Europa en Scandinavië.

“Net als sporters moeten wereldleiders onderlinge verschillen opzij zetten en samenkomen in de geest van competitie”, schrijft Newel. “Voorgaande klimaatconferenties zijn op niets uitgelopen, het moet anders gaan in Parijs. We kunnen ons niet veroorloven om geen actie te ondernemen. Daarom vragen we wereldleiders samen te komen om een doel te bereiken dat groter is dan onze individuele ambities.” De brief is verspreid door de non-profitorganisatie Protect Our Winters en is hier te lezen.

Verraderlijk

Eerder maakte ook meervoudig olympisch skikampioen Bode Miller zich zorgen over de kwaliteit van het langzaam smeltende sneeuw. “De baan is erg verraderlijk, hij laat overal zijn tanden zien.”

De atleten roepen op om ‘de dreiging van klimaatverandering te erkennen door uitstoot te verminderen, schone energie te omarmen en onze verplichtingen waar te maken op de VN-klimaattop in Parijs in 2015’.

Bron: Sustainable Business | Foto: Zach Dischner via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra