Grafeenfilter maakt zeewater drinkbaar

Grafeenfilter maakt zeewater drinkbaar

18-02-2014 14:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het materiaal grafeen heeft veel bijzondere eigenschappen. Daar komt er nog één bij: de mogelijkheid om water te filtreren.

Wanneer grafeen wordt verwerkt tot grafeenoxide, blijkt het materiaal ondoordringbaar voor haast alle gassen en dampen. Behalve water, zo ondervond de Britse University of Manchester. Volgens het onderzoek, geleid door dr. Rahul Nair, heeft grafeenoxide een hele bijzondere maasstructuur. Hierdoor heeft het materiaal de bijzondere eigenschap dat het atoomsoorten kan onderscheiden die slechts een paar procent in grootte van elkaar verschillen. Met het filter kan op een snelle manier drinkbaar water worden gehaald uit de zee of vervuild water.

Koffiefilter

Het grafeenoxidefilter kan moleculen tot 0,9 nanometer  doorlaten, maar grotere atoomverbindingen worden geblokkeerd. Het filterproces is bovendien erg snel: de filtratiesnelheid is vergelijkbaar met een warme vloeistof die door een koffiefilter loopt.

Grafeen is een enkele laag koolstofatomen; een opeenstapeling van grafeenlagen wordt grafiet genoemd. Tot dusver  is grafeen één van de sterkste materialen ter wereld. Tevens is het een erg goede geleider van elektriciteit.

Drinkbaar zeewater

“Met dit proces kunnen we zelfs de kleinste zouten uit zeewater halen,” beweert Nair. Volgens dr. Irine Grigorieva, mede-auteur van het onderzoek, is het uiteindelijke doel om een glas drinkbaar water uit zeewater te halen in slechts een paar minuten. “We zijn er nog niet, maar het is niet langer science fiction.”

 

 Bron: CleanTechnica | Foto: Argonna National Laboratory via Flickr

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra