Duizend steden willen ambitieuzere EU-doelstellingen

Duizend steden willen ambitieuzere EU-doelstellingen

19-02-2014 15:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Meer dan duizend Europese steden hebben opgeroepen om toch bindende afspraken te maken voor de 2030-doelstellingen van 40 procent energie-efficiëntie en 30 procent hernieuwbare energie.

Dat schreef de groep Energy Cities, een alliantie van duizend steden, in een open brief aan Herman van Rompuy, president van de Europese Raad. De oproep is vergelijkbaar met het voorstel dat het Europese Parlement deed. De Europese Commissie voerde echter een minder ambitieus plan in.

De duizend steden staan wel achter de 40 procent reductie in CO2-gebruik, maar willen nog verder gaan dan de maatregelen die de Commissie nam. In 2030 wil de Commissie de niet-bindende maatregel invoeren dat de hoeveelheid duurzame energie 27 procent bedraagt ten opzichte van het ijkpunt 1990. Dit mag drie procentpunten omhoog volgens Energy Cities. De Europese Commissie stelt verder geen enkel doel voor energiebesparende maatregelen. Energy Cities wil dit drastisch verbeteren: een verhoging van 40 procent ten opzichte van 1990.

Ambitie

Eckart Würzner, de president van Energy Cities, zei dat er veel banen gecreëerd kunnen worden wanneer aan energie-efficiëntie topprioriteit wordt gegeven. “Ik voel een diepe teleurstelling onder mijn burgers jegens de Europese politiek,” zei Würzner, die tevens burgemeester is van de Duitse stad Heidelberg. “Ze zouden meer vertrouwen krijgen bij een ambitieus klimaat- en energiebeleid dat economische groei, energiearmoede en kwaliteit van leven aanpakt.”

Covenant

Energy Cities bestempelt zichzelf als een Europese vereniging van lokale autoriteiten die zich in de energietransitie bevinden. Energy Cities leidt de Covenant of Mayors, dat wordt ondersteund door bijna 5500 lokale bestuurders – van districthoofden in Londen en Parijs tot burgemeesters van kleine dorpen. Het verbond is ervan overtuigd dat ‘het gevecht tegen klimaatverandering geslecht wordt in de stedelijke gebieden’. Steden zijn verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Een belangrijke rol is dan ook weggelegd voor energie-efficiëntie in steden, aangezien 45 procent van de Europese CO2-uitstoot afkomstig is van inefficiënte verwarming- en koelingsystemen in gebouwen. Energiebesparende maatregelen hebben hierdoor grote invloed op de Europese CO2-uitstoot.

Adrian Joyce, secretaris-generaal van de Europese belangenvereniging voor energie-efficiëntie EuroACE, hoopt dat Van Rompuy luistert naar de ingezonden brief. “Het initiatief heeft mijn volledige steun. Steden worden over het hoofd gezien als relevante actoren,” zegt Joyce. “Het is ironisch, zo niet een democratisch tekort, dat het voorstel van gekozen vertegenwoordigers in het Parlement wordt verworpen door de niet-gekozen Europese Commissie.”

Bron: EurActiv | Foto: Chris Devers via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra