Amerikaan investeert 100 miljoen in klimaatreclame rond Congresverkiezingen

Amerikaan investeert 100 miljoen in klimaatreclame rond Congresverkiezingen

21-02-2014 11:13 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Geld speelt een belangrijke rol in de Amerikaanse Congresverkiezingen, vindt de Amerikaanse miljardair Tom Steyer. Daarom steekt hij $ 100 mln (€ 73 mln) in klimaatreclames.

Tom Steyer is een gepensioneerde miljardair, die een fortuin heeft verdiend met hedgefondsen. Hij wil nu van klimaatverandering een politieke zaak maken. Dit gaat hij doen met reclamespotjes bij de aanstaande Congresverkiezingen in de Verenigde Staten.

Attack ads

Het geld wordt geïnvesteerd in de door Steyer opgezette lobbygroup NextGen Climate Action, een zogenoemde Super PAC (politieke actiecommissie). De organisatie wil het geld voornamelijk inzetten voor attack ads tegen politieke klimaatontkenners. Attack ads zijn reclamespotjes die een persoon of een partij persoonlijk aanvallen. Steyer hoopt op deze manier mensen te bereiken die niet bewust zijn van de problematiek omtrent klimaatverandering.

De exorbitante investering wordt voor de helft door donors betaald. De andere $ 50 mln komt uit zijn eigen zak.

Steyer wil tegenwicht bieden aan de grote oliebedrijven die enorme geldbedragen doneren om de verkiezingsuitslagen te beïnvloeden. Berucht zijn de gebroeders Koch, die in politieke campagnes miljoenen dollars op de Republikeinse bankrekening zetten ten gunste van fossiele brandstoffen. Met hun hulp stemde het Congres tegen het invoeren van een belasting op kolen, olie en aardgas.

Keystone XL

Al eerder gebruikte Steyer zijn eigen vermogen om politieke kwesties over klimaatverandering naar zijn hand te zetten. Hij reserveerde reclametijd op televisie om zich uit te spreken over de bouw van de veelbesproken Keystone XL, een pijplijn van Canada naar de VS die milieuvervuilende teerzandolie moet vervoeren.

De verkiezingen vinden plaats op 4 november 2014.

Bron: IPS/NY Times | Foto: Fortune Live Media via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra