Lidl opent in België eerste CO2-neutrale winkel

Lidl opent in België eerste CO2-neutrale winkel

18-03-2014 11:33 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Duitse supermarktketen Lidl opent dinsdag de eerste CO2-neutrale winkel in Elsene, ten zuiden van Brussel.

Het filiaal is voorzien van een warmtepomp, driedubbele beglazing, zonnepanelen en oplaadpalen voor elektrische voertuigen. Het gaat om een pilotproject in de duurzame strategie Op weg naar morgen van de Duitse discounter, dat zich richt op milieubehoud en duurzaamheid.

In het ontwerp is vooral aandacht besteed aan natuurlijk daglicht voor de verlichting van de winkel. Glazen koepels en een grote geïntegreerde spiegel vangen het licht op en verspreiden het. Daarnaast is het complex voorzien van LED-verlichting, zowel binnen als buiten.

De hitte uit de koelgeneratoren van onder meer koel- en vriesinstallaties verwarmt het gebouw. Een warmtepompsysteem stuurt de hitte via vloerverwarming terug de winkel in. In de zomer werkt het systeem omgekeerd.

Op het dak van de winkel ligt ongeveer 400 vierkante meter zonnepanelen met een opgesteld vermogen van 63 kilowattpiek, bestemd voor bijverwarming van de winkel en oplaadpalen voor elektrische auto's en fietsen.

Sinds 2012 experimenteert Lidl in België met een eigen oplaadpas voor elektrische voertuigen. Voor €5 kunnen klanten elke dag een uur stroom aftappen. Volgens Lidl is dat ruim voldoende voor een autoritje van en naar de winkel.

Bron: Ingenium.be | Foto: Ingenium.be

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra