Superparamagnetische deeltjes vissen fosfor uit water

Superparamagnetische deeltjes vissen fosfor uit water

31-03-2014 14:19 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Met superparamagnetische deeltjes zijn Duitse onderzoekers erin geslaagd het mineraal fosfor uit water te reinigen.

Fosfor is een mineraal dat veel gebruikt wordt in kunstmest. Het belandt op deze wijze makkelijk in oppervlaktewater. Bijvoorbeeld giftige blauwalgen groeien goed in fosforrijk water.

Het Duitse Fraunhofer Instituut heeft nu een manier ontdekt om het mineraal fosfor uit water te vissen. Superparamagnetische deeltjes detecteren en laten het mineraal ‘op hun rug’ meeliften naar het wateroppervlak.

 

Magnetisch veld

 

Superparamagnetische zijn ijzerhoudende deeltjes die pas magnetisch worden wanneer ze een magnetisch veld detecteren. In magnetische staat kunnen deze deeltjes fosfor aan zich hechten.Door superparamagnetische deeltjes aan verontreinigd water toe te voegen konden de Duitsers met een simpele magneet de fosfor uit het water trekken. Wanneer de magneet uit het water verwijderd wordt verliezen de deeltjes hun magnetische werking.

 

Fosfor

 

De techniek is in theorie ook geschikt voor andere zware metalen. Fosfor is een mineraal dat veel gebruikt wordt in kunstmest. Het belandt op deze wijze makkelijk in water. Behalve reiniging van het water is een ander voordeel dat het schaars rakende fosfor teruggewonnen wordt. Herwinning is dus behalve voor het milieu ook economisch interessant. De rauwe grondstof is in Europa namelijk bijna niet te verkrijgen, behalve in een kleine mijn in Finland.

Fosfor wordt onder andere gebruikt in drank en voedsel. Maar ook in kunstmest, schoonmaakmiddel en door halfgeleider- en lichtfabrikanten. In grote hoeveelheden vervuilt het water, maar hoeft niet altijd schadelijk te zijn. De stof fungeert ook als lichaamseigen bouwmateriaal voor DNA bij mens en dier.

De onderzoekers wonnen in december 2013 €10.000 en presenteren het onderzoek 7 april op de Hannover Trade Fair/Industrial GreenTec van 7 tot en met 11 april. Het Duitse Fosfor Platform opereert onder het Fraunhofer Institute en werkt aan het sluiten van de nutrienten-kringloop met speciale focus op fosfor. De Nederlandse variant van het platform is het Nutrient Platform.

 

Bron: Fraunhofer ISC | Foto: Knud Dobberke by Fraunhofer ISC

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra