IPCC: Klimaatverandering is geen futuristische hypothese meer

IPCC: Klimaatverandering is geen futuristische hypothese meer

31-03-2014 14:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

De effecten van klimaatverandering zijn niet meer hypothetisch, maar op alle continenten en oceanen al waarneembaar.

 

Dat meldt het meest recente klimaatrapport van de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), een wetenschappelijk onderdeel van de VN. In het Japanse Yokohoma werd maandag het 2600 bladzijden tellende rapport Climate Change 2014: Impacts, Adaptation, and Vulnerability gepresenteerd.

‘Klimaatverandering is geen futuristisch, hypothetisch scenario meer’, waarschuwt Chris Fiel, een van de twee hoofdauteurs van het rapport. Smeltende ijskappen en slinkende watervoorraden zijn nu al realiteit. De wereld moet zich voorbereiden op hittegolven, overstromingen en ander natuurgeweld, aldus het onderzoek.

 

Voedselproductie

 

Een belangrijk verschil ten opzichte van rapporten uit voorgaande jaren is de toegenomen bezorgdheid rondom de voedselproductie. Voorheen werd nog gedacht dat de toename van koolstofdioxide ook een positief effect op plantengroei en daarmee de landbouw zou hebben. Maar mislukte oogsten in China, Rusland en de VS door langdurige droogte hebben geleid tot prijsstijgingen en kortdurende prijsschommelingen. De voordelen van CO2 op de groei van gewassen in de landbouw wegen niet op tegen de nadelen.

De belangrijkste vraag is of de voedselvoorraad met de aanwas van de wereldbevolking kan meegroeien. Voor de eerste keer werd ook gewaarschuwd voor oorlogen die ontstaan uit voedseltekort. De productie van tarwe loopt bijvoorbeeld al achter bij de vraag, aldus het onderzoek.

 

Kentering

 

Consequenties van de kentering in het klimaat zullen het meest voelbaar zijn in arme landen die niet in staat zijn de gevolgen op te vangen. In Nederland zal toenemende zomerse droogte en een stijging van de zeespiegel de ziltvorming in de landbouw beïnvloeden. In de winter neemt de kans op overstromingen toe.

De onderzoekers benadrukken dat de wereld moet investeren in beter risicomanagement. In veel gevallen zijn we niet voorbereid op de klimaatgerelateerde risico’s die we nu al tegenkomen. Investeringen op dit gebied zal zich nu en in de toekomst uitkeren. “In veel gevallen zijn we niet voorbereid op de klimaatgerelateerde risico’s die we nu al zien. Investeringen in beter voorbereiding kan zich uitbetalen voor zowel het heden als de toekomst,” zei Vicente Barros, voorzitter van het onderzoek.

 

Te alarmistisch

 

436 auteurs en 1729 experts werkten mee aan het rapport. Nederlands econoom, Richard Tol verbonden aan de Universiteit van Sussex zorgde vorig weekend nog voor een kleine rel. Hij noemde het rapport ‘te alarmistisch’.

Er wordt verwacht dat het rapport een belangrijke invloed zal hebben op de Klimaattop in Doha in september. De internationale gemeenschap zal dan proberen een klimaatverdrag te sluiten.

Bron: IPCC | Foto:  Ted Eyton by Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra