VS: IPCC vergeet voordelen van klimaatmaatregelen

VS: IPCC vergeet voordelen van klimaatmaatregelen

07-04-2014 12:07 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Amerikaanse regering vindt dat het Intergovernmental Panel on Climate Change ( IPCC ) de economische gevolgen van de strijd tegen klimaatverandering te negatief inschat.

Een rapport dat binnenkort zal verschijnen in de nasleep van het meest recente IPCC-rapport maakt onder andere een kostenberekening van het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Er wordt uitgerekend wat het kost om niks te doen en om in actie te komen.

Het IPCC schat een afname van consumptie met 4 procent in 2030 tot 12 procent in 2100. De verliezen zijn berekend als direct resultaat van acties om het klimaat te beschermen.

 

Gelekt commentaar

 

De VS wil echter dat ook de positieve effecten in het rapport komen te staan. Lagere energiekosten en een betere algemene gezondheid wordt niet meegenomen in de becijfering. Energiebesparing betekent bijvoorbeeld dat huishoudens minder geld aan energie kwijt zijn. Zorgkosten verbonden aan de schadelijke uitstoot van kolencentrales zouden vermeden kunnen worden.

Amerikaanse ambtenaren vinden dat de eenzijdige presentatie van getallen de berekening scheeftrekt. De uitkomst zou het terugbrengen van fossiele brandstoffen negatief kunnen beïnvloeden en voer voor sceptici zijn. Dit schrijven Amerikaanse diplomaten aan de VN in een document gelekt aan Bloomberg.

De IPCC-rapporten worden wereldwijd als leidraad gebruikt bij het bepalen van klimaatmaatregelen. Deze week wordt het 222 pagina’s tellende rapport, een zogeheten samenvatting voor beleidsmakers, zin voor zin besproken bij een VN-conferentie in Berlijn.

Bron: Bloomberg | Foto: IPCC

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.



Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra