App helpt consument bij uitzoeken van duurzame boodschappen

App helpt consument bij uitzoeken van duurzame boodschappen

07-04-2014 17:09 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ziet u ook door alle keurmerken het bos niet meer? De maandag gelanceerde app Questionmark geeft consumenten inzicht in de duurzaamheid van supermarktproducten.

Questionmark denkt dat consumenten niet altijd inzicht hebben in duurzaamheid van producten. Vanuit dit idee heeft de organisatie 22.000 producten onder de loep genomen. Producten krijgen een score die gebaseerd is op de invloed op mens, dier en milieu. Deze score per product moet het voor consumenten gemakkelijker maken om een bewustere keuze te maken. De app geeft ook direct duurzamere alternatieven aan.

“Onderzoeken laten zien dat consumenten, als ze de keuze hebben, liever duurzame en eerlijke producten kopen. Voorwaarde is wel dat ze snel en eenvoudig toegang tot die informatie hebben,” aldus directrice Charlotte Linnebank van Questionmar.

 

Niet alleen consumenten

 

Questionmark is in eerste instantie bedoeld voor consumenten, maar is volgens Linnebank ook bruikbaar voor bedrijven. Niet de producten zijn onderzocht, maar de ingrediënten daarin. Hierdoor is de applicatie ook geschikt voor bedrijven die producten met dezelfde ingrediënten inkopen alleen in grotere hoeveelheden.

Het primaire doel van Questionmark is weliswaar het verschaffen van inzicht in de duurzaamheid van producten, maar een goede score belonen producten ook met positieve aandacht. De app maakt hierbij geen onderscheid tussen A-, B- of C-merken. Hierbij wordt gekeken naar het aanbod in de negentien grootste supermarkten van Nederland.

Questionmark is de opvolger van Superwijzer en is inmiddels overgenomen door Greenpeace. De milieu-organisatie zal het aantal artikelen in de app verder uitbreiden. De applicatie is niet de enige in zijn soort. In de kledingbranche bestaan al soortgelijke initiatieven als Rank a Brand en Kledingchecker. Questionmark is echter de eerste applicatie die consumenten in staat stelt om supermarktboodschappen te vergelijken op duurzaamheid.

Bron: Questionmark |  Foto: Anthony Albright

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra