Investeringen in energie-efficiëntie cruciaal

Investeringen in energie-efficiëntie cruciaal

08-04-2014 16:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Volgens een onderzoek van de Energy Efficiency Financial Institutions Group (EEFIG) bevinden investeringen in energie-efficiëntie zich op een cruciaal kruispunt. Investeren of ten onder gaan, is de boodschap.

De werkgroep van de Europese Commissie EEFIG  ziet investeringen in energie-efficiëntie  als een belangrijke aanjager van onderlinge concurrentie, economische toegevoegde waarde, innovatie en werkgelegenheid in Europa.

Uit de studie blijkt echter ook dat zowel in de publieke als in de particuliere sector onvoldoende wordt geïnvesteerd in energiebesparing. Hierdoor dreigen de EU-lidstaten de vastgestelde doelen voor 2020 en de langetermijndoelen over energie-efficiëntie niet te halen. De EU-lidstaten tekenden een niet-bindende overeenkomst om gezamenlijk de energie-efficiëntie in 2020 met 20 procent te verbeteren ten opzichte van 2005. In het huidige tempo zal dat niet lukken.

De waarschuwing van de werkgroep telt zwaar. In de EEFIG zijn, behalve Europese Commissie en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties, grote spelers als BNP Paribas, Deutsche Bank, ING en Société Générale vertegenwoordigd.

 

Investeringen

 

De samenstellers van het rapport staan niet alleen in hun zorgen. De belangrijkste maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen, betreffen energiebesparingen voor gebouwen. Als het energieverbruik met 40 procent omlaag gaat, heeft dat een positief effect op de totale CO2-reductie binnen de EU. De Unie heeft minimaal € 23 mrd uitgetrokken om die omschakeling te financieren.

Volgens het onderzoeksbureau CERES is minstens € 451 mrd per jaar nodig tussen nu en 2020. Om binnen de norm van een gemiddelde wereldwijde temperatuurstijging van 2 graden Celsius te blijven, is nog eens €218 mrd per jaar extra nodig.

Die verdienen zich op den duur terug. Volgens consultancykantoor Ecofys, gespecialiseerd in duurzame energie en energiebesparing, blijkt dat die maatregelen €250 mrd terugpompen in de Europese economie.

 

Terugverdienen

 

EEFIG ziet de voordelen van grotere investeringen in toenemende werkgelegenheid, minder CO2-uitstoot, energiezekerheid door verminderde afhankelijkheid van buitenlandse energie-importen en een betere nationale betalingsbalans. Momenteel zijn 21 van de 28 EU-lidstaten voor hun energievoorziening afhankelijk van Russisch gas.

De onderzoekers concluderen dat aanhoudende investeringen in energie-efficiëntie noodzakelijk zijn voor het bereiken van energieonafhankelijkheid en om de energie- en klimaatdoelen te halen. Europese staatshoofden hebben gezamenlijk een energieveiligheidsplan opgesteld dat in juni verschijnt. Dat zou het proces moeten versnellen.

Bron: EurActiv | Foto: Alistair McMillan 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra