App maakt duurzaamheid een spelletje

App maakt duurzaamheid een spelletje

08-04-2014 16:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

We willen onszelf allemaal wel duurzamer gedragen, maar in de praktijk blijkt dit lastig. Een applied game app moet hier verandering in brengen.

De ‘Eco Action Trumps’ app voor iPhone is een virtueel kaartspel, waarin verschillende spelers onderling uitvechten wie de eco-held is.  Troefkaarten met de milieuvriendelijkste maatregelen leveren de meeste punten op. Als de speler niet vals speelt, legt hij de kaarten op tafel met maatregelen die hij zelf zou nemen. 

De ene kaart, of maatregel, is meer waard dan de andere. De kaart 'thermostaat lager zetten' wint van de kaart  'televisie uitzetten'. De gratis app is gebaseerd op het kaartspel 'top trumps'. Hierin moeten kaartjes met karakters worden ingezet om andere karakters te bemachtigen.

Het spel is bedoeld voor zowel kinderen als volwassenen. Kinderen leren bijvoorbeeld dat ze punten verdienen door ‘s avonds het licht uit te doen. Ook is in de app meer informatie te vinden over de duurzaamheid van de eigen levensstijl. Het winnen van een spel geeft een goed gevoel over de milieuprestaties van de speler, en moedigt aan om meer te doen, zeggen de ontwikkelaars.

Serious gaming

De app is ontwikkeld door Eco Action Games, een not-for-profitorganisatie die duurzaamheidseducatie op een speelse manier wil brengen. De organisatie maakte in 2011 al een fysieke kaartspelversie van de huidige app. Ze brachten diverse bordspellen uit en presenteerden die op evenementen in het Science Museum  en het Natural History Museum in Londen.

Serious games, spelletjes die niet louter zijn bedoeld voor vermaak, is een snelgroeiende sector die ook in Nederland voet aan de grond krijgt. Deze week is in Amsterdam een centrum voor applied games geopend. De game-industrie heeft hiermee een uitvalsbasis om de speltak verder uit te bouwen.

De ‘Eco Action Trumps’ app is gratis beschikbaar in de App store, versies voor andere apparaten (Android, Windows) komen later beschikbaar.

Bronnen: Eco Action Games, The Guardian, Metro | Foto: Eco Action Games

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra