Multinationals samen voor minder CO2-uitstoot

Multinationals samen voor minder CO2-uitstoot

09-04-2014 12:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zeventig multinationals, waaronder Shell, ING en Unilever, roepen op de wereldwijde CO2-uitstoot te beperken. De oproep staat in een gezamenlijke verklaring.

Zeventig grote internationale bedrijven, samen goed voor een jaarlijkse omzet van $ 90 mrd, willen dat de totale CO2-uitstoot die sinds het begin van de industriële revolutie in de atmosfeer is terechtgekomen, voor het einde van deze eeuw niet oploopt tot boven de biljoen ton. Dat is het moment waarop de wereldwijde temperatuur 2 graden Celsius hoger zou liggen dan daarvoor.

De bedrijven hebben daarvoor de zogeheten intentieverklaring van de Prince Charles’s Corporate Leaders Group ondertekend. De verklaring komt net na een hernieuwde waarschuwing over de gevolgen van klimaatverandering van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Doelen

Onder de bedrijven bevinden zich Nederlandse giganten als ING, Philips, Shell en Unilever. Ook conglomeraten als BT en EDF Energy maken onderdeel uit van het initiatief. Het doel: regeringen moeten maatregelen nemen tegen de CO2-uitstoot middels een nog op te stellen tijdpad. De bedrijven eisen daarnaast dat regeringen een realistisch plan opstellen om het energiesysteem te transformeren en economisch onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen als steenkool.

De ondertekenaars willen dat de uitstoot van CO2 uiteindelijk uitkomt op nul. Wanneer dit niet gebeurt neemt de kans op smeltende ijskappen, een stijgende zeespiegel en flinke stormen aanzienlijk toe. Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat bij het uitblijven van maatregelen de grens van een biljoen ton CO2-uitstoot waarschijnlijk wordt bereikt in 2040.

Kansen

“We moeten het concept dat beleid tegen klimaatverandering slecht is voor de zaken naast ons neer leggen. Het kan namelijk een enorme aanjager van innovatie zijn en kansen creëren voor groei en welvaart", zegt Niall Dunne, hoofd duurzaamheid bij BT in een interview met de Britse krant The Guardian. "Collectieve verantwoordelijkheid van overheden, het bedrijfsleven en de maatschappij is cruciaal om ervoor te zorgen dat de wereld op koers blijft voor het terugbrengen van de totale CO2-uitstoot voor het einde van de eeuw."

Bron:  The Guardian | Foto:  Mohri Un-Cecar via Flickr 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra