Energierekening zorginstelling slechts 300 euro per jaar

Energierekening zorginstelling slechts 300 euro per jaar

17-04-2014 10:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In de Zuid-Limburgse gemeente Sittard-Geleen is een zorginstelling geopend met een energierekening van € 300 per jaar.

De woningcorporatie Woonpunt en de stichting Pergamijn wonnen met het initiatief een prijsvraag van de gemeente voor het meest duurzame zorgproject. Dat meldt het Vastgoed Journaal op zijn website.

De instelling voor verstandelijk gehandicapten in Born heeft een Energieprestatie-coëfficiënt (EPC-waarde) van 0,24 voor de nieuwbouw. Ruim onder de geldende norm van 0,6 en nog steeds onder de 0,4 die vanaf 2015 verplicht is. Het pand is voorzien van zonnepanelen, een installatie voor WarmteKoude-opslag en een warmteterugwin-systeem. Daarnaast zijn energiebesparende bouwmaterialen gebruikt en zijn de ramen voorzien van driedubbel glas.

 

Energieneutraal

 

De zorginstelling telt 24 woonunits, gemeenschappelijke ruimtes en een ruimte voor de 24-uurs begeleidende staf. De rekening voor het verwarmen, koelen en ventileren van het hele complex is  € 300 per jaar. Het elektriciteitsverbruik valt hierbuiten, maar de zonnepanelen leveren voldoende om die vraag te dekken.

Projectontwikkelaar Ralph Herben van Woonpunt noemt het pand in Born een goed voorbeeld van energieneutraal bouwen voor de zorg. De corporatie sloot een partnerschap met de Stichting Pergamijn om aan de gemeentelijke prijsvraag mee te doen. De stichting wilde in Born een zorgcomplex bouwen voor verstandelijk gehandicapten en stelde zelf voor meer huur te betalen in ruil voor lagere exploitatiekosten.

Volgens Herben hebben beide partijen voordeel van de samenwerking. De corporatie heeft een duurzaam gebouw in bezit dat waardevast blijft, en Pergamijn is uiteindelijk goedkoper uit terwijl de bewoners meer comfort hebben.

Bron: VastgoedJournaal | Foto: Woonpunt

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra