EU zoekt compromis voor klimaatdoelen 2030

EU zoekt compromis voor klimaatdoelen 2030

17-04-2014 12:21 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Commissie praat deze zomer opnieuw over de mogelijkheden de emissiedoelen voor 2030 te behalen, zonder dat dit ten koste gaat van de concurrentiepositie van Europese bedrijven.

De gesprekken gaan onder meer over de vraag of Europese bedrijven gratis emissierechten blijven ontvangen onder het emissiehandelssysteem (ETS).  Ieder bedrijf moet een emissievergunning bezitten voor elke ton CO2 dat het uitstoot. Emissievergunningen worden volgens het Emissions Trading System (ETS) geveild en onderling verhandeld. De bestaande wetgeving verloopt in 2020.

 

Concurrentie

 

Multinationals als chemiebedrijf BASF en staalproducent ArcelorMittal ontvangen het overgrote deel van hun emissievergunningen gratis. De EU wil hen helpen te concurreren met bedrijven in regio's waar soepeler uitstootregels gelden.  Dit beleid wordt volgens de Europese Commissie na 2020 voortgezet, als andere economische grootmachten geen actie ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan. 

Ook wordt tijdens de bijenkomsten besproken hoe regeringen kunnen investeren in nieuwe duurzame technologieën om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen.  De aangescherpte klimaatdoelen leiden tot een verlaging van de huidige emissiestandaard. Ruim 13.000 bedrijven die onder het ETS vallen, mogen dan minder CO2-uitstoten.

 

Beleid

 

In maart dit jaar vergaderden de EU-leiders al over de Europese energie- en klimaatdoelen voor 2030, maar bereikten geen overeenstemming. De Commissie streeft naar een emissiereductie van 40 procent in 2030 ten opzichte van de uitstoot in 1999. Dat gaat verder dan de huidige doelstellingen van 20 procent CO2-reductie in 2020, zoals die zijn vastgelegd in het Kyoto Protocol.

De gesprekken gaan de komende maanden verder. In oktober moet duidelijk zijn of de doelen voor 2030 kunnen worden vastgesteld. Eerder riep VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon Europa op met duidelijke voorstellen te komen. De inzet van Europa is volgens hem belangrijk voor het slagen van de klimaatonderhandelingen volgend jaar in Parijs.

Bron: Reuters | Foto:  Yanni Koutsomitis via Flickr 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra