Studie: duurzaam inkopen loont

Studie: duurzaam inkopen loont

28-04-2014 16:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een duurzaam inkoopbeleid leidt tot lagere kosten en hogere efficiëntie. Veel bedrijven hebben deze visie al, en zij krijgen nu bijval uit wetenschappelijke hoek.

Maatschappelijk verantwoord inkopen is op korte termijn soms duurder, maar het is toch aan te raden. Op de langere termijn presteren bedrijven er beter van. Dat blijkt uit de scriptie van Sophie Gaarenstroom van de Erasmus Universiteit. Ze hield een enquête onder 257 bedrijven onder bedrijven die produceren voor andere bedrijven.

Opvallende uitkomst is dat bedrijven met een duurzaam inkoopbeleid beter presteren dan concurrenten zonder dit beleid. De scriptie over duurzaam inkopen kreeg de KPMG-RSM Sustainability Master Thesis Award.

 

Keten

 

Maatschappelijk verantwoord inkopen omvat het inkopen van producten van bedrijven die onder andere streven naar schone productiemethoden, eerlijke arbeidsomstandigheden en minder CO2-uitstoot. Uit het onderzoek van Gaarenstroom blijkt dat duurzame bedrijfsvoering uiteindelijk leidt tot minder kosten, betere productkwaliteit, betere klantvriendelijkheid en een hogere waardering van klanten.

Een aantal van die conclusies kwam ook naar voren in een recentelijk onderzoek naar succesvolle duurzame bedrijfsvoeringen.

Ook levert een sociaal inkoopbeleid een betere relatie op met de leverancier. Dit resulteert weer in betere samenwerking en hogere efficiëntie in de bedrijfsvoering. Dat is belangrijk, want maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft vooral effect als de gehele keten meewerkt. De initieel hogere kosten worden volgens de studie op de lange termijn gecompenseerd.

Bron: P+ | Foto: Tele Jane via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra