Schuilkelderboeren kweken duurzame groenten

Schuilkelderboeren kweken duurzame groenten

07-05-2014 07:32 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Voedsel verbouwen op meer dan dertig meter onder de grond: een Britse start-up maakt het mogelijk. En ook nog eens klimaatneutraal, zonder grond en pesticiden. 

Zero Carbon Food verbouwt voedsel onder hartje Londen. De start-up gebruikt een verlaten schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog voor hun alternatieve voedselproductie.

De schuilkelderboerderij is een initiatief van Steven Dring en Richard Ballard. Ze vertellen hun verhaal in een filmpje van National Geographic. “We wilden een boerderij bouwen die in wezen CO2-neutraal was. Zo kwamen we uit bij ondergrondse hydrocultuur.”

Bij hydrocultuur staan planten niet in de grond, maar in water met opgeloste voedingsstoffen. Het licht voor de planten komt van roze LED-lampen die branden stroom uit hernieuwbare bronnen. Verwarming is niet nodig. De tunnels hebben het hele jaar door een constante temperatuur.

De voordelen stapelen zich volgens de initiatiefnemers op. Bij de productie komt geen CO2 vrij, water wordt hergebruikt en afnemers in de stad zijn dichtbij. Bijkomend voordeel is dat er ondergronds geen ziekten voorkomen. Pesticiden zijn dus overbodig.

Bewustwording

De start-up wil met de alternatief geteelde groenten een signaal afgeven: het voedsel moet dichter bij de consument worden geproduceerd. Niet alleen omdat die aanpak duurzamer is. De teelt moet ook bewustwording kweken. “Er zijn nog steeds kinderen in het Verenigd Koninkrijk die denken dat spaghetti aan de bomen groeit.”

De initiatiefnemers denken niet dat ze de traditionele landbouw gaan overnemen. “Maar we proberen het idee naar voren te brengen dat landbouwgrond opraakt, en dat we naar nieuwe mogelijkheden moeten kijken voor voedselproductie,” zegt Steve Dring tegen National Geographic.

Het crowdfunding-initiatief  van Zero Carbon Food heeft het doel van £300.000 ruimschoots overschreden. De teller staat momenteel al op meer dan £545.000.

Bron: Energieondernemer, National Geographic | Foto: Growing Underground via Youtube

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra