Energiebedrijf Vattenfall staakt onderzoeksprojecten

Energiebedrijf Vattenfall staakt onderzoeksprojecten

08-05-2014 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Zweedse energieconcern Vattenfall trekt de stekker uit verschillende onderzoeksprojecten naar CCS en duurzame energiewinning. Dit is het gevolg van het tegenvallende economische klimaat. 

Het bedrijf stopt de onderzoeksactiviteiten naar Carbon Capture and Storage (CCS), een techniek waarbij de CO2 die vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen wordt opgevangen en opgeslagen in ondergrondse reservoirs. Ook worden projecten naar energiewinning uit gas en zeewind afgeblazen.

Als gevolg van de annulering hebben 40 werknemers geen werk meer, drie van hen werken in Amsterdam. Het energieconcern gaat voor hen op zoek naar een andere functie. Vattenfall kampt met dalende verkoopcijfers van energie. Het bedrijf ziet naar eigen zeggen geen andere mogelijkheid dan het stopzetten van de projecten.

 

Stopzetting

 

De stopzetting van onderzoek naar CCS heeft volgens een woordvoerder van het bedrijf tevens te maken met de het gebrek aan investeringsplannen voor deze technologie. Vattenfall zal overigens wel informatie op dit terrein blijven uitwisselen met andere ondernemingen. Dit meldt NuZakelijk op zijn website.

Daarnaast valt de productie van gascentrales lager uit dan dat Vattenfall eerder geleden voorspelde. Daarom wordt ook niet langer onderzoek gedaan naar energiewinning uit gas.

Het bedrijf blijft echter wel investeren in windenergieprojecten, alleen verschuift de nadruk naar projecten op land in plaats van op zee. Windenergie op land is goedkoper. Het onderzoeksbeleid van Vattenfall richt zich onder meer op waterkrachtcentrales en kernenergie.

Bron: NuZakelijk, De Telegraaf | Foto: News Oresund via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra