Reclamebord Lima filtert luchtvervuiling

Reclamebord Lima filtert luchtvervuiling

08-05-2014 08:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Technische Universiteit van Lima heeft een reclamebord ontwikkeld dat de lucht kan zuiveren. De installatie zou hetzelfde effect hebben op de luchtkwaliteit als 1200 bomen.

Stoffige bouwplaatsen zijn bronnen van fijnstof en andere deeltjes. Deze stoffen veroorzaken longklachten en kanker. Wetenschappers van de universiteit voor Bouwkunde en Techniek (UTEC) in de Peruaanse hoofdstad hebben een reclamebord ontwikkeld dat dit probleem op de kaart moet zetten. De universiteit heeft het bord geplaatst op de bouwplaats van de nieuwe campus.

Het bord zuigt lucht aan en filtert het door de vervuilende deeltjes door middel van condensatie te binden aan een waterlaag. Het bord filtert zo’n 100.000 kubieke meter lucht per dag; het equivalent van 1200 bomen, aldus de universiteit. Het energieverbruik is laag (zo’n 2,5 kilowatt) en het gebruikte water wordt volledig gerecycled.

Reclame

Het residu wordt gebruikt om de samenstelling van de vervuiling te analyseren. Lima heeft de meeste smog van Latijns-Amerika: driemaal zo hoog als geadviseerd door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).

Het reclamebord maakt tegelijk reclame voor de universiteit zelf. Volgens een woordvoerder moet het bord jongeren interesseren voor techniek, zodat ze kunnen worden opgeleid om problemen in de samenleving op te lossen.

UTEC kwam vorig jaar al in het nieuws  met een reclamebord dat  drinkwater uit de vochtige lucht haalde. Geen overbodige luxe in een stad in een stad als Lima, waar vrijwel geen regen valt.

Bron: UTEC, Gizmag | Foto: ‘Universidad de Ingeniería y Tecnología – UTEC’ via Youtube

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra