Harvard: CO2-uitstoot maakt voedsel minder voedzaam

Harvard: CO2-uitstoot maakt voedsel minder voedzaam

13-05-2014 07:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Stijgende CO2-gehaltes zorgen ervoor dat belangrijke voedselgewassen minder voedingstoffen bevatten. Dat blijkt uit onderzoek van Harvard University gepubliceerd in wetenschapsblad Nature.

Meer CO2 leidt tot minder ijzer en zink in gewassen. Die conclusie trok Samuel Myers, hoogleraar aan de Harvard School of Public Health en co-auteur van het onderzoek, na met zijn collega’s gegevens uit 143 experimenten te hebben verwerkt. Bij deze experimenten bestudeerden de onderzoekers gewassen in een omgeving met honderd keer meer CO2 dan in het pre-industriële tijdperk.

Als gewassen minder zink en ijzer bevatten, kan dit ook een tekort van deze stoffen bij mensen opleveren. Uit de studie blijkt dat dat dit leidt tot grotere vatbaarheid voor infectieziekten, bloedarmoede, hogere moedersterfte en lagere IQ’s.

Met de huidige uitstootgehaltes zal de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer in 2060 naar verwachting met 100 procent zijn toegenomen. Groeiend onder deze omstandigheden bevat tarwe 9,3 procent minder zink en 5,1 procent minder ijzer dan de tarwe vandaag.

 

Voedingsstoffen

 

Het huidige CO2 niveau is al 42 procent hoger dan 150 jaar geleden. Myers beweert dat voedsel in de afgelopen honderd jaar al minder voedzaam is geworden.  Veel mensen gebruiken peulvruchten en gewassen als rijst en mais als primaire voedingsbron voor het binnenkrijgen van ijzer en zink.  Als gevolg van toenemende CO2-concentraties bevatten deze gewassen en peulvruchten minder van deze voedingsstoffen en in sommige gevallen ook minder eiwitten.

David Wolfe, hoogleraar bodemecologie aan de Cornell University in New York, Amerika, zoekt de verklaring in het groeitempo van gewassen. Hij concludeert dat planten sneller zijn gaan groeien, en daarom meer zetmeel en suiker bevatten, maar minder eiwitten.

Gewassen halen mineralen, sporenelementen en andere stoffen uit de bodem. De hedendaagse landbouw vult die stoffen aan met kunstmest, maar is niet in staat om alles te vervangen wat uit de grond verdwenen is.

Bron: De Wereld Morgen | Kevin Lallier via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra