Niet 50 tinten grijs, maar een zomers jurkje uit de kledingbieb

Niet 50 tinten grijs, maar een zomers jurkje uit de kledingbieb

12-05-2014 17:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Niet de laatste Dan Brown uit de bieb halen, maar een spijkerbroek of jurkje? Bij de kledingbibliotheek in Utrecht kan binnenkort tweedehands kleding voor een avondje worden geleend.

Bij de kledingbibliotheek deel je jurkjes en broeken met elkaar. Het initiatief komt van drie vriendinnen, waaronder de afgestudeerde kunstacademiestudent Evita Lammers. Kijkend naar deelplatforms als Snappcar en Airbnb, kregen de vrouwen het idee om een kledingbieb te starten. Een collectie van duurzame kledingstukken is beschikbaar om tijdelijk benut te worden.

Het delen van spullen is een duurzame trend. Ook partijen als Peerby (voor particulieren) en Floow2 (voor organisaties) maken het mogelijk om spullen met elkaar te delen. Het zorgt voor meer sociale cohesie en een efficiënter gebruik van grondstoffen en energie.

 

Abonnement

 

Om te lenen bij de kledingbieb kunnen mensen een abonnement afsluiten. Ook is het mogelijk om per stuk af te rekenen of een strippenkaart te nemen waarmee klanten een bepaald aantal kledingstukken kunnen lenen.

De kleding betreft niet de laatste collectie van H&M, maar het zijn zeker geen afdankertjes. Modeontwerpers verwerken oude kleding tot designerkleding, waarna deze vervolgens geleend kan worden in de kledingbibliotheek.

 

Voorraad

 

De eerste voorraad kleding kreeg de kledingbieb van textielinzamelaar HUMANA. Voorheen stuurde HUMANA de kleding naar derdewereldlanden, maar daar is vandaag de dag geen vraag meer naar. Daarom verkoopt de organisatie de kleding en met de opbrengst worden vakopleidingen in Afrika gesteund. De eerste voorraad van zo’n 600 kilo ontving de kledingbieb gratis, maar het is de bedoeling om in de toekomst voor de kleren te betalen.

Voorlopig is het initiatief alleen voor vrouwen, omdat mannen volgens de eigenaresse minder behoefte hebben aan het lenen van kleding. Momenteel zijn de oprichtsters van plan om de kleding zelf te wassen, maar in de toekomst willen zij dit volgens RTLZ uitbesteden aan een duurzame wasserij.

De kledingbieb hoopt eind juni in Utrecht te openen, maar er moet nog een locatie gevonden worden. “Als drie net afgestudeerde meiden hebben we daar natuurlijk niet zoveel geld voor. We zijn daar nog over in gesprek,” aldus Evita Lammers in gesprek met RTLZ.

Bron: RTLZ, De Kledingbibliotheek 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra