Hollands rijtjeshuis gaat naar Versailles

Hollands rijtjeshuis gaat naar Versailles

15-05-2014 07:16 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Studenten van de TU Delft openen donderdag officieel de Prêt-à-Loger. De gerenoveerde, energieneutrale woning is hun inzending voor de studentencompetitie Solar Decathlon 2014.

Annemarie van Doorn, directeur Dutch Green Building Council, opent het prototype in het Twentse dorp Harbrinkhoek.  Het Delftse studententeam heeft hier een kopie van een Hollands rijtjeshuis uit Honselersdijk nagebouwd. Prêt-à-Loger was eerder dit jaar al gepresenteerd als de inzending voor de Solar Decathlon.

Tweede huid

Het team van de TU Delft heeft een makkelijke en relatief goedkope manier gevonden om oude, tochtige rijtjeshuizen uit de jaren vijftig te renoveren. De studenten ontwikkelden een ‘tweede huid’ die de woning energieneutraal maakt en creëren tegelijkertijd extra woonruimte door een slimme kasconstructie met zonnepanelen. De glazen serre vergroot het woonoppervlak in de winter en vouwt in de zomer geheel open, zodat de bewoners van de tuin kunnen genieten. Tijdens de renovatie kunnen bewoners in hun eigen huis blijven wonen, vandaar de naam Prêt-à-loger (klaar om te wonen).

Versailles

Na diverse tests demonteert het team het huis in Harbrinkhoek en vertrekt half half juni naar het Franse Versailles. Hier doen de studenten mee aan de Solar Decathlon 2014, een competitie tussen twintig universiteiten uit de hele wereld. Pal naast het Paleis van Versailles verrijzen tussen 28 juni en 14 juli twintig energiezuinige huizen. Alle woningen moeten twee weken lang volledig zelfstandig functioneren op zonne-energie.

Bij de woning waarmee de Delftse studenten een gooi doen naar de winst, leggen Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel een duurzame tuin aan. Hiervoor gebruiken zij materialen die zoveel mogelijk van lokale herkomst zijn.

Na afloop van de competitie verhuist de woning naar de Green Village op de Delftse universiteitscampus. De Village moet uitgroeien tot een dorp van twintig tot veertig gebruikte zeecontainers dat geheel zelfvoorzienend is. Het dorp biedt onderdak aan studenten en bedrijven voor innovatief onderzoek.

Bron: TU Delft | Foto:  Prêt-à-loger

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra