IBM ontdekt per ongeluk recyclebaar hard plastic

IBM ontdekt per ongeluk recyclebaar hard plastic

16-05-2014 12:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Amerikaanse scheikundigen van IBM hebben per toeval een plastic ontdekt dat niet kan smelten, maar wel recyclebaar is.

Harde plastics in vliegtuigen, auto’s en mobiele telefoons kunnen binnenkort een stuk duurzamer. Wetenschappers bij het IBM's Almaden Research Center in San Jose, in de Amerikaanse staat Californië, hebben een nieuw soort recyclebaar hard plastic ontdekt. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Science.

Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling om een nieuwe kunststofsoort te maken. De ontdekking is het gevolg van een mislukt experiment. “Er ontstond een onbekend stuk plastic en ik moest gaan uitzoeken wat het was”, vertelt onderzoeker Jeanette Garcia aan de BBC. Garcia kwam er tot haar verbazing achter dat de relatief simpele reactie nooit eerder was voorgekomen. Door de toevoeging van een sterk zuur breekt de nieuwe kunststof gemakkelijk af en is daarna klaar voor hergebruik.

 

Recycling

 

Tot nu toe waren deze zogeheten thermoharders niet terug te brengen naar hun oorspronkelijke grondstoffen. Plastics zijn er in twee smaken: thermoplasten en thermoharders. Een thermoplast smelt bij een bepaalde temperatuur, en is dus makkelijk vervormbaar. Voorbeelden zijn speelgoed, PET-flessen, tuinstoelen en piepschuim. Zo'n 90 procent van alle plastics is een thermoplast. Thermoharders daarentegen, vervormen niet meer na productie en bij verhitting verbranden ze. Recycling is lastig, duur en vervuilend.

Het grootste deel van afgedankte thermoharders wordt gebruikt als vulmateriaal voor composieten of als brandstof in een afvalverbrandingsinstallatie (AVI). Aan die ‘downcycling’ komt met Garcia's plastic mogelijk een einde.

Er is al volop belangstelling voor het productieproces. “De aanvragen stromen binnen”, zegt hoofdonderzoeker James Hedrick van IBM tegen de Britse omroep. Volgens de onderzoeker kan de ontdekking leiden tot meer nieuwe toepassingen en materialen.

Bron: BBC, technotheek UTwente | Foto: Milosz1 via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra