26-05-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ruim 40 procent van het Europese energieverbruik zit in kantoren en woningen. Daar is de meeste winst te behalen om de CO2-uitstoot omlaag te brengen. Over de manier waarop dat moet gebeuren, verschillen de meningen: nieuwbouw of renovatie.

Toen het huurcontract van het ruim 20 jaar oude pand van accountantskantoor PwC bijna afliep, stond de directie voor een keuze: renovatie of verhuizen. PwC koos voor de rigoureuze verbouwing van zijn verouderde onderkomen boven het drukke station Charing Cross in hartje Londen. Het moest voldoen aan de modernste standaarden. Resultaat: het duurzaamste gebouw ter wereld.

Nieuwbouw

PwC maakte in 2011 al naam met zijn nieuwe hoofdkantoor vlakbij Tower Bridge, een eindje verderop in de Britse hoofdstad. Het kreeg een topwaardering met een BREEAM Outstanding certificaat. Een primeur voor Londen. De Building Research Establishment Enviromental Assesment Method (BREEAM) is het meest toegepaste certificeringssysteem voor duurzaam bouwen.

Voor PwC was dat indertijd een bewust streven. Het accountantsbureau wilde de standaard zetten op het gebied van energie-efficiëntie en lage CO2-uitstoot. Maar eenzelfde certificaat behalen voor bestaande bouw is veel ingewikkelder.

Renovatie

Het kantoor boven Charing Cross, dat stamt uit het begin van de jaren negentig en waar verspreid over negen verdiepingen ruim 4500 mensen werken, werd volledig gestript. Door strakke werkschema's die de overlast moesten beperken en de inrichting van flexplekken, konden 2000 mensen tijdens de verbouwing gewoon doorwerken.

Ondanks de omvang van de werkzaamheden slaagden de aannemers erin om het aandeel duurzaam geproduceerde bouwmaterialen op te schroeven naar 95 procent. Er belandde nauwelijks bouwafval op de vuilstort. Iets meer dan 95 procent is geschikt gemaakt voor hergebruik.

Werkklimaat

De kleine, volgens werknemers benauwde en troosteloze, kantoortjes maakten plaats voor open werkruimten en verschillende atria zorgden voor natuurlijke lichtval. Daktuinen en begroeide muren droegen bij aan een aangenaam werkklimaat.

Het pand kreeg een gecombineerd koel- verwarmings- en energiesysteem dat draait op gerecyclede plantaardige olie die lokaal wordt ingezameld en geraffineerd. Daarvoor is een nieuwe efficiencystandaard ontwikkeld door Uptown Oil en de South Bank University.

Excellent certificaat

De verbouwing duurde ruim anderhalf jaar en de inspanningen werden beloond. Het vernieuwde kantoor kreeg in 2013 een Enviromental Performance Certificate A en behaalde een BREEAM score van 96,31 procent. De hoogste waardering ooit en goed voor een BREEAM Excellent certificaat. Het pand stoot 40 procent minder CO2 uit dan andere, vergelijkbare gebouwen. Zo'n 20 procent van de warmte en 60 procent van de energie wordt ter plekke opgewekt.

Eerder stelde PwC zich ten doel om voor 2017 de CO2-uitstoot met 50 procent terug te brengen en het energieverbruik met 25 procent te verminderen. Het vernieuwde pand levert daaraan een belangrijke bijdrage.

Business case

Naar verwachting levert de verbouwing een besparing op van £250.000 per jaar op de energierekening. PwC rekent op een nog hogere efficiëntie, vooral door de eigen stroomvoorziening en waterbesparende maatregelen.

De renovatie betaalt zich daardoor binnen vier jaar terug. Volgens de directie toont het project aan dat er wel degelijk een verdienmodel is voor het opknappen en hergebruik van oude kantoorpanden.

Bekijk het filmpje over de verbouwing:

Bron:  The Guardian, Overbury | Foto: Tracy Ducasse via Flickr