VS: energiecentrales moeten 30 procent minder uitstoten

VS: energiecentrales moeten 30 procent minder uitstoten

02-06-2014 11:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Amerikaanse regering wil de CO2-uitstoot uit energiecentrales voor 2030 met dertig procent verminderen ten opzichte van 2005.

Dit blijkt uit een milieuplan opgesteld door het U.S. Environmental Protection Agency (EPA).

De Amerikaanse staten krijgen verschillende doelen, afhankelijk van de CO2-intensiteit van de huidige energiecentrales. Gemiddeld moet de CO2-uitstoot van alle Amerikaanse energiecentrales voor 2020 met 25 procent worden verminderd, tien jaar later is 30 procent CO2-reductie het doel.

Momenteel zijn energiecentrales in Amerika verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van de totale CO2-uitstoot. Critici betogen dat het plan kan leiden tot de sluiting van energiecentrales waardoor de elektriciteitsprijs zal stijgen.

Amerika is niet het enige land met CO2-reductie doelen. Ook China en India kondigden aan om maatregelen te nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen

 

Opties

 

De EPA zal per staat aangeven met welke maatregelen de CO2-uitstoot kan worden teruggebracht. Het verbeteren van de energie-efficiëntie behoort tot de opties, maar ook het gebruik van nucleaire of hernieuwbare energiebronnen kan bijdragen om de CO2-uitstoot te verminderen.

In 2013 lag de Amerikaanse CO2-uitstoot al zo’n 10 procent lager dan in 2005. De Verenigde Staten zijn volgens de eigen Energy Information Administration (EIA) dan ook goed op weg om toekomstige doelen voor emissiereductie te halen. President Obama stelde voor 2020 een algehele CO2-reductie van 17 procent ten opzichte van 2005 als doel.

 

Klimaatdebat

 

Emissies uit Amerikaanse energiecentrales daalden in 2008 weliswaar als gevolg van de overgang van kolencentrales naar schoner aardgas, veel andere welvarende landen liggen echter op koers voor grotere emissiereducties.

Volgens Connie Hedegaard, Europees Commissaris voor de portefeuille Klimaat, zal het plan desalniettemin een positieve bijdrage leveren aan het wereldwijde klimaatdebat.

In 2015 zal er in Parijs worden gesproken over nationale plannen om de uitstoot van broeikasgassen in te dammen. Het Amerikaanse milieuplan kan andere landen mogelijk overtuigen om meer substantiële maatregelen te nemen.

Bron: Reuters, BBC | Foto:  Jonathan Brodsky via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra