Gebrek aan inzicht belemmert duurzaam vastgoed

Gebrek aan inzicht belemmert duurzaam vastgoed

11-07-2012 11:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Te weinig inzicht in de kosten en baten en een gebrek aan financiële middelen zijn de grootste belemmeringen voor de verduurzaming van vastgoed.

Dat blijkt uit een enquête naar de duurzaamheid van vastgoed die gehouden is onder projectontwikkelaars, consultants, makelaars en ambtenaren. De enquête werd afgenomen na afloop van een congres over duurzaam vastgoed door het Vastgoedforum Midden-Nederland, een kennis- en netwerkplatform op het gebied van vastgoed.

Belemmeringen

In de enquête werd onder andere gevraagd naar de belemmeringen voor het duurzaam maken van commercieel vastgoed zoals kantoren en winkels. In 54 procent van de gevallen was er te weinig inzicht in de kosten en baten van de verduurzaming en 48 procent gaf aan dat de kosten van de te implementeren duurzame maatregelen te hoog zijn. Overige belemmeringen waren een gebrek aan technische kennis (19 procent) en problemen met vergunningen en regelgeving (13 procent).

Bestaand vastgoed

Daarnaast bleek dat ruim een derde van de ondervraagden bezig is met het verduurzamen van bestaand vastgoed. Zeventig procent van deze projecten richt zich op energiebesparing, maar er wordt minder aandacht besteed aan het duurzaam opwekken van energie. Ook investeren weinig ondervraagden in duurzame nieuwbouw: slechts tien procent houdt zich hier mee bezig.

Bron: Vastgoedmarkt

Foto: L1mey

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra