Nederland exporteert energieneutrale woningen

Nederland exporteert energieneutrale woningen

16-06-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederland loopt voorop met renovatieprojecten die oude woningen energieneutraal maken. Met het Near Zero Energy Renovation-project komt het concept nu ook op Europese schaal tot leven.

Het Near Zero Energy Renovation-project (NeZeR)  is opgezet met steun van de Europese Unie. Het project moet partners uit Nederland en andere Europese landen bij elkaar brengen, en hen helpen een haalbare business case op poten te zetten.

De Nederlandse delegatie bestaat uit adviesbureau W/E adviseurs, woningcorporatie Portaal, kennisorganisatie Platform31 en de gemeenten Amersfoort en Rotterdam. Zij gaan hun expertise delen en samenwerken met soortgelijke organisaties uit Zweden, Finland, Spanje en Roemenië. De (bijna-)energieneutrale verbouwde Nederlandse woningen dienen als voorbeeld voor grootschalige renovatieprojecten in andere Europese steden.

Wedstrijd

Nu al drukt Nederland zijn stempel op het project. NeZeR organiseert regelmatig ontwerpwedstrijden, die de deelnemers uitdaagt renovaties en verbouwingen naar een hoger plan te tillen. Het Europese projectbureau krijgt daarvoor ondersteuning van woningcorporatie Portaal.

De woningbouwvereniging heeft de nodige ervaring en plukte daar in het verleden zelf de vruchten van. Het niaNesto-concept voor energieneutrale nieuwbouw is het resultaat van een ontwerpwedstrijd die Portaal zelf organiseerde.

Maatwerk

In deze aanpak voor nieuwbouw hebben niet alleen gemeenten, corporaties en de ontwerper een stem, maar ook de nieuwe huurders. Ze krijgen een aantal mogelijkheden voorgelegd, waaruit zij kunnen kiezen. Het resultaat is een duurzame en flexibele sociale huurwoning, die toch is toegesneden op de wensen van de bewoner.

De huizen worden in vier maanden opgeleverd, en de energierekening is nul. De eerste 16 woningen staan sinds april in Nijmegen, en deze zomer begint de bouw van 33 woningen in Utrecht. Naar verwachting krijgen de eerste bewoners eind 2014 de huissleutel.

Snelheid

‘Nul-op-de-meter’, de stilstaande elektriciteitsmeter in huis, heeft in Nederland een grote vlucht genomen. Met het project Stroomversnelling wil innovatieprogramma de Energiesprong in 2020 zo'n 111.000 huurwoningen energieneutraal maken. De Stroomversnelling moet de benodigde innovatie en kostenbesparing op de Nederlandse woningmarkt op gang brengen.

In september komt NeZeR naar Nederland voor een bijeenkomst en een mini-symposium. Het project loopt tot 2017.

Bron: Renda | Foto: De Stroomversnelling (met toestemming gebruikt)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra