Fries bedrijventerrein krijgt een 10 voor duurzaamheid

Fries bedrijventerrein krijgt een 10 voor duurzaamheid

27-06-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De provincie Friesland krijgt een volledig zelfvoorzienend, CO2-neutraal bedrijvenpark. Het werklandschap ECOmunitypark is beloond met een BREEAM 'Outstanding' certificaat.

De bouw van het bedrijventerrein ECOmunitypark, in het Friese Oosterwolde, begint in augustus. Op de beschikbare 17 hectare grond komen in eerste instantie twee kantoorgebouwen, later volgen er veel meer. Alle bedrijven wekken zelf hun energie en warmte op door middel van zonnepanelen en een warmte-koude-opslagsysteem. Dit houdt in dat zij waar nodig onderling warmte en koude uitwisselen.

Op het terrein is gekozen voor een modulaire aanpak. Kantoorgebouwen, maar ook het energienetwerk zijn uit te breiden naarmate meer mensen en bedrijven een beroep doen op de voorzieningen.

 

Kruisbestuiving

 

De spil in het werklandschap is het centrum Biobase. Naast een restaurant huisvest het complex vergaderruimten, flexplekken en een educatieruimte. Projectdirecteur Bert Krikke ziet het al voor zich: “Dit wordt het kloppend hart van het werklandschap. Het Biobase centrum zorgt voor kruisbestuiving én ruimtebesparing." Het is de bedoeling dat het restaurant uitgroeit tot een centrale ontmoetingsplek tijdens lunch of diner. Hoewel het niet verplicht is, krijgen exploitanten van nieuwe kantoren op het park altijd de vraag om geen eigen bedrijfskantine te bouwen.

De voorbereidingen hebben ruim tien jaar geduurd, maar werpen hun vruchten af. Het groene bedrijventerrein is als eerste in Europa gelauwerd met het BREEAM ‘Outstanding’-certificaat. Dat is de hoogste categorie van het internationale duurzaamheidskeurmerk voor nieuwe en bestaande bouw. ECOmunitypark kreeg vijf sterren voor het gebiedsontwerp. Ook de Nederlandse overheid erkent de innovatieve aanpak. Het predikaat Excellent Gebied geeft aan dat er 25 procent energiezuiniger wordt gewerkt dan volgens de bouwstandaarden verplicht is. Naar verwachting is het volledige park in 2025 gereed.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Foto: ECOmunitypark

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra