Brug van staal meest duurzaam

Brug van staal meest duurzaam

30-06-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Staal is de meest duurzame materiaalkeuze voor een verkeersbrug. Staal scoort beter dan beton en is twee keer zo duurzaam als kunststof composiet.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De studie ‘Vergelijkende Levenscyclusanalyse Bruggen’ is uitgevoerd door milieuadviesbureau Beco in samenwerking met de grondstoffenproducenten. Voor fietsbruggen scoort hout het beste en behaalt staal de tweede plaats, gevolgd door beton en composiet.

De lage milieu-impact van staal is te danken aan het lage gewicht en de mogelijkheden voor hergebruik. “Staal is oneindig recyclebaar zonder aan kwaliteit in te boeten", zegt Bauke Bonnema van Tata Steel in een interview met de website Metaalnieuws. Van gerecycled staal is zelfs een product te maken van een hogere kwaliteit.

 

Kringloop

 

In de studie is gekeken naar de hele levenscyclus van de verschillende materialen. Hout en kunststof verdwijnen over het algemeen in een afvalenergiecentrale. Beton wordt verwerkt tot puin. "Staal blijft voortdurend in de kringloop en is daarmee een perfect circulair materiaal", zegt Bonnema.

Volgens Robert van Beek, FME-beleidsadviseur milieu, is de uitkomst van groot belang voor ontwerpers en architecten, bouwondernemingen en voor de ambtenaren die een opdracht uitgeven. "Duurzaamheid wordt steeds belangrijker bij de materiaalkeuze. Voor elke opdrachtgever is het belangrijk de milieu-impact te weten.”

Bron: Metaalnieuws | Foto: Dennis Blokzeijl, eigen foto

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra