Duitse overname voor innovatieve glasverduisteraar

Duitse overname voor innovatieve glasverduisteraar

02-07-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Start-up Peer+ ontwikkelt zonwerende ramen voor kantoorgebouwen. Een duurzame innovatie waar het Duitse bedrijf Merck wel brood in ziet.

Oprichter Teun Wagenaar is blij met de overname. “Het was een logische stap. De financiële toekomst ligt nu vast.” De lancering van het Smart Energy Glass van Eindhovense start-up Peer+ voor de grote markt is nu mogelijk, volgens Wagenaar. Het internationale chemieconcern Merck had al een belang van 70 procent in de start-up. Merck krijgt nu het roer in handen en kan flink gaan investeren. Beide partijen doen geen uitspraken over het bedrag dat met de overname is gemoeid.

De innovatie is een volledig geïntegreerde, en naar eigen wens instelbare zonwering zonder bewegende delen. Het glas kan met één druk op de knop van transparant naar donker worden gedraaid. Hiermee houden de ramen zonnestraling tegen en is het binnenklimaat beter beheersbaar. Dat scheelt bijvoorbeeld in de stroomkosten voor airconditioning. “We geven het gebouw een zonnebril”, zegt Wagenaar.

Marktleider

De overname door Merck kwam niet uit de lucht vallen. De huidige CEO van Peer+ werkte eerder voor het Duitse chemiebedrijf. Het contact was makkelijk gelegd. Wagenaar: “Merck is marktleider op het gebied van vloeibare kristallen, maar wist niet goed hoe dit toegepast kon worden als laag in een ruit.” Met de overname verdwijnt Peer+ overigens niet. De onderzoeksafdeling behoudt zijn naam en blijft in Eindhoven.

De oprichter ziet de overname als springplank voor de technologie van Peer+. De proef-productielijn in Eindhoven kan uitbreiden naar volledige productie voor markten in Europa, Azië en de Verenigde Staten.

Zelfvoorzienend

Het glas werkt volgens  het principe van een LCD-scherm: vloeibare kristallen die met elektriciteit licht doorlaten of reflecteren. Wel heeft het zonwerende glas nog een stekker nodig, maar latere versies geven zelfvoorzienend schaduw door een geïntegreerd zonnepaneel. “Handig voor toepassing in bestaande gebouwen, want er is geen extra stroomvoorziening nodig”, zegt Wagenaar.

Wanneer de eerste kantoren een Peer+ raam krijgen en hoeveel dat gaat kosten, is nog niet duidelijk. Volgens Wagenaar zal de prijs vergelijkbaar zijn met de duurdere zonwering met glas. Ook richt Peer+ zich op gebouwen waarbij zonwering niet mogelijk is.

Foto: Peer+

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra