Belasting ook voor verbranden van afval

Belasting ook voor verbranden van afval

03-07-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vanaf 2015 moeten bedrijven en gemeenten opnieuw belasting betalen over het verbranden van afval. De afvalstoffenheffing gold tot dusver alleen voor het storten van reststoffen.

De afvalstoffenbelasting is in het begrotingsakkoord van vorig najaar opnieuw ingevoerd. De heffing moest  € 100 mln per jaar opbrengen. Dit levert volgens het kabinet echter niet voldoende op. Bovendien blijft de milieuwinst beperkt.

De staatssecretarissen Eric Wiebes van Financiën en Wilma Mansveld van Milieu willen daarom verbranding in afvalenergiecentrales opnieuw belasten. Dat is volgens de bewindslieden beter voor het milieu en het tarief blijft beperkt tot 13 euro per ton. Wiebes vindt de aanvullende maatregel eerlijker ten opzichte van bedrijven en gemeenten die werk maken van recycling. De verbrandingsheffing geldt alleen voor Nederlandse aanbieders. Buitenlandse bedrijven krijgen vrijstelling, omdat dit belastingtechnisch te ingewikkeld zou worden.

De afvalsector heeft 'met afschuw' gereageerd op de brief van Wiebes en Mansveld. Vorig jaar protesteerde de Vereniging van Afvalbedrijven ook al, omdat de maatregel veel meer zou kosten dan de heffing alleen. Daarnaast waarschuwde de belangenorganisatie ervoor dat Nederlands restafval over de grens verdwijnt, terwijl de kosten voor recycling stijgen. "Er is sprake van kortzichtig beleid met desastreuze gevolgen voor de economie." Volgens de VA maakt de verbrandingsbelasting de overgang naar een circulaire economie onmogelijk.

Bron: Trouw, Afval Online, RTL Nieuws | Foto: ChrisiPK, via Wikimedia Commons

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra