Markt voor energie-efficiëntie is 365 miljard waard

Markt voor energie-efficiëntie is 365 miljard waard

09-07-2014 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Investeringen in energie-efficiëntie hebben een totale waarde van $ 365 mrd. Dat bedrag blijft ook de komende jaren stijgen. 

Dat concluderen de Brits-Aziatische bank HSBC en het Nederlandse adviesbureau Ecofys. De organisaties onderzochten de uitgaven van zowel consumenten als bedrijven. Het gaat om energiebesparende maatregelen zoals dubbel glas, efficiëntere verwarming en isolatie, maar ook warmtepompen of elektromotoren in plaats van verbrandingsmotoren.

Van alle investeringen komt het grootste deel terecht bij de bouwsector ($271 mrd). Nieuwbouw neemt $ 113 mrd voor zijn rekening, de rest wordt besteed aan energiebesparende renovatieprojecten.

 

Terugverdienen

 

De markt groeit snel en blijft dat ook doen, volgens de onderzoekers. Dat komt in vooral door wet- en regelgeving op het gebied van klimaatbeleid en de stimulering van concurrentie. Die maatregelen verdienen zich terug. Eerdere onderzoeken van Ecofys lieten al zien dat energie-efficiëntie in 2020 zo'n 750.000 banen oplevert in de Verenigde Staten, en € 250 mrd aan inkomsten oplevert in de Europese Unie.

De investeringen lijken hoog, maar volgens een studie van een werkgroep van de Europese Commissie zijn die in de Europese Unie zelfs nog ontoereikend. Onderzoeksbureau Ceres berekende dat er in de EU jaarlijks € 669 mrd nodig is om het klimaatdoel van maximaal twee graden Celsius te halen.

Bron: Consultancy.nl | Foto: jaggery via Geograph.co.uk

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra