Donaties compenseren CO2-uitstoot WK

Donaties compenseren CO2-uitstoot WK

11-07-2014 12:12 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Brazilië heeft ruim een half miljoen CO2-certificaten ontvangen van het bedrijfsleven. Daarmee kan de WK-organisator een deel van de CO2-uitstoot compenseren.

De donaties zijn afkomstig van zowel binnenlandse bedrijven als de Braziliaanse tak van diverse multinationals. In ruil voor de in totaal 545.500 certificaten krijgen de bedrijven publiciteit. Een dochteronderneming van GDF Suez leverde de grootste bijdrage. Tractebel Energia doneerde 105.000 Certified Emission Reduction certificaten (CER).

Een CER-certificaat is een initiatief van de Verenigde Naties en staat voor een project dat CO2-uitstoot voorkomt. Dat kan bijvoorbeeld een project tegen ontbossing zijn. De certificaten zijn verhandelbaar en dus onderhevig aan een marktprijs. Voor een enkel certificaat hoeven de bedrijven niet heel diep in de buidel te tasten. Door een overschot op de markt is een exemplaar slechts € 0,20 waard. Zes jaar geleden was dat nog honderd keer zoveel.

 

FIFA

 

De totale uitstoot van het wereldkampioenschap voetbal ligt met 2,7 miljoen ton CO2 een stuk hoger dan dat van vier jaar ervoor. De belangrijkste oorzaak is de grote reisafstand tussen de verschillende speelsteden voor spelers, fans en andere betrokkenen. Sommige stadions liggen 5.000 kilometer van elkaar.

De voetbalbond FIFA  zelf de eigen CO2-uitstoot van het WK. Daartoe rekent het alleen wel slechts de uitstoot van personeel en de bestaande stadions. De organisatie steekt € 2 mln in hernieuwbare energieprojecten en de aankoop van emissierechten. Opgeteld compenseren die 331.000 ton CO2. 

Hoewel de bouw van de stadions niet vlekkeloos verliep, besteedde de Braziliaanse overheid in de voorbereidingen van het WK veel aandacht aan duurzaamheid. Verschillende stadions ontvingen een LEED duurzaamheidscertificering  en een Green Seal voor duurzame ontwikkeling. Bij de renovatie en nieuwbouw van de twaalf stadions is veel bouwafval en restmaterialen gerecycled en de voetbalarena's hebben een hoge energie-efficiëntie.

Bron: Reuters | Foto: Gabriel Smith via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra