Architecten beloven CO2-neutrale bouw in 2050

Architecten beloven CO2-neutrale bouw in 2050

19-08-2014 11:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Internationale Unie van Architecten heeft toegezegd om in 2050 uitsluitend CO2-neutraal te bouwen.

De IUA vertegenwoordigt wereldwijd zo'n 1,3 miljoen architecten. De aangesloten organisaties en hun partners beloven CO2-neutrale bouw voorop te stellen bij de planning en het ontwerp voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. In de overeenkomst zeggen zij verder toe hun kennis en onderzoek op het gebied van duurzaam bouwen te delen. Ook beloven ze duidelijke doelen te stellen om in 2050 wereldwijd volledig CO2-neutrale bouw te bereiken. Het zogeheten 2050 Imperative is unaniem aangenomen tijdens een congres in de Zuid-Afrikaanse stad Durban.

Stedelijk gebied is verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van de wereldwijde energieconsumptie en CO2-uitstoot. De overeenkomst moet een duidelijk signaal afgeven naar het klimaatbureau UNFCCC van de Verenigde Naties dat onderhandelt over een nieuw klimaatverdrag, zegt de Internationale Unie van Architecten.

 

Niet duurder

 

De hele sector moet werken aan duurzaam gebouwde steden en dorpen die niet alleen CO2-neutraal zijn, maar ook gezond om in te leven. In die gebouwde omgeving is respect voor de natuur, en aandacht voor schone lucht, goede waterkwaliteit en lokaal opgewekte hernieuwbare energie, aldus de verklaring. 'De IUA is zich ervan bewust dat als nu niets wordt ondernomen tegen klimaatverandering de toekomstige generaties daaronder lijden, net als mensen die nu al de gevolgen ondervinden van extreem weer, natuurrampen en armoede.'

Verschillende onderzoeken laten zien dat duurzaam bouwen niet duurder hoeft te zijn dan gewone bouw. Eventuele meerkosten zijn binnen afzienbare tijd terug te verdienen. Zelfs voor de meest ambitieuze ontwerpen is dat vaak niet meer dan twee tot vijf jaar.

Bron: IUA, Environmental Leader| Foto: Matthew Bietz, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra