Opmars integratie zonnecellen in gebouwen

Opmars integratie zonnecellen in gebouwen

26-09-2014 10:09 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Geïntegreerde zonnecellen in gebouwen zijn langzaam maar zeker bezig met een opmars. BIPV is binnen afzienbare tijd de nieuwe norm.

Dat stelt directeur Johan Bel van Mijn Energiefabriek. Bel geldt als een van de Nederlandse pioniers op het gebied van Building Integrated PhotoVoltaïcs, kortweg BIPV. Toepassingen van geïntegreerde zonnesystemen in daken en gevels zijn inmiddels volop beschikbaar. “Eigenlijk is BIPV niet eens spannend meer. In de toekomst vergt BIPV nauwelijks extra investeringskosten. Bij woningen is het inmiddels kostenneutraal.”

Vernuftig

Op het dak geschroefde zonnepanelen maken steeds vaker plaats voor harmonieus verwerkte zonne-energiesystemen. Neem de zonnecellen in de glazen perronoverkappingen van de gloednieuwe treinstations van Rotterdam en Utrecht. Of de zonnecarport, die ruimte biedt aan twee auto’s en voldoende stroom opwekt om ’s nachts de accu van beide voertuigen op te laden. “Direct opladen gaat nu nog via het elektriciteitsnet vanwege de salderingsregeling. In het buitenland, waar meer aandacht is voor zonnestroomopwekking voor eigen gebruik, wordt de e-auto zo al direct opgeladen”, zegt Johan Bel, die met zijn bedrijf de landelijke primeur van de zonnecarport had.

Interesse

Mijn Energiefabriek geldt als een van de eerste leveranciers van Building Integrated PhotoVoltaïcs. Bel werkt regelmatig mee aan studies die de potentie in beeld brengen. “BIPV is niet alleen mooi, maar ook multifunctioneel. Het dak en de gevel van een gebouw krijgen er een functie bij, namelijk het opwekken van stroom.”

Het laatste halfjaar bespeurt Bel een groeiende interesse vanuit de bouwwereld. “De markt voor zonne-energie is nog pril. Die voor BIPV moet zich nog helemaal ontwikkelen. Er zit echter overduidelijk beweging in.” Bel schat het huidige marktaandeel op ongeveer 1 procent. “In 2020 zitten we op tien procent. Projectontwikkelaars, architecten, bouwadviseurs en woningbouwcorporaties beginnen met vragen te komen. We zien een nieuw vak ontstaan. BIPV vergt een combinatie van architectuur, bouwkunde en installatietechniek. Het heeft gewoon zijn tijd nodig. Geïntegreerde zonne-energiesystemen worden standaard.”

Prikkels

Prikkels zijn er genoeg. "Het verduurzamen van gebouwen staat hoog op de agenda”, verwijst Bel naar de ambities in de Stroomversnelling. Woningcorporaties en enkele grote bouwers hebben zichzelf tot doel gesteld bestaande woningbouw grootschalig naar nul-op-de-meter te transformeren. In het Energieakkoord hebben de corporaties zich gecommitteerd aan het doel dat in 2020 al hun woningen gemiddeld energielabel B hebben. “Bij het vernieuwen en energiezuinig maken van bestaande huizen ga je niet eerst het dak vernieuwen en er vervolgens PV-panelen op leggen. Dat doe je in één keer goed met een geïntegreerd systeem.”

Dit artikel is een gastbijdrage namens het Solar Event. Dit B2B-evenement voor de solarsector vindt plaats tijdens de vakbeurs Energie 2014, van 7 tot en met 9 oktober 2014 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Solliance werkt mee aan het inhoudelijk programma van dit vakevenement. Meer informatie is te vinden via www.energievakbeurs.nl.

Bron: Vakbeurs Energie 2014 | Foto: Nieuwland, Amersfoort. Frank van der Vleuten, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra