Waterschappen kunnen meer energie besparen

Waterschappen kunnen meer energie besparen

01-10-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het energieverbruik van de 5000 boezem- en poldergemalen die Nederland telt, kan aanzienlijk omlaag. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Eindhoven en het advies- en ingenieursbureau Tauw.

De waterschappen verbruiken per jaar zo'n 500 gigawattuur aan energie om alle pompen en gemalen draaiende te houden. De Unie van Waterschappen zoekt naar de mogelijkheden om die taken duurzamer en efficiënter uit te voeren. Samen met het Waterschap Zuiderzeeland gaf de Unie opdracht tot het onderzoek.

Volgens de TU en Tauw is met de optimalisatie van gemalen en pompen en beperking van waterinlaten al veel te winnen. Onder ideale omstandigheden kan het energieverbruik van het gemaal Altena van waterschap Rivierenland bijvoorbeeld al met 20 procent omlaag. De kosten die de maatregelen meebrengen, zijn terug te verdienen met een lagere energierekening.

 

Energiefabriek

 

Al eerder bedachten de waterschappen het unieke concept ‘De Energiefabriek’ waarmee de Unie biogas wint uit afvalwater. Als alle rioolwaterzuiveringsinstallaties worden omgebouwd tot een Energiefabriek, kunnen die in theorie zo’n 100.000 huishoudens of 200.000 auto’s een jaar lang voorzien van biobrandstof. De fabrieken kunnen de grootste leverancier van biogas of uit biogas opgewekte elektriciteit.

De waterschappen streven met duurzaam waterbeheer in Nederland naar droge voeten, en voldoende en schoon water. Tussen 2005 en 2020 wil Unie onder meer 30 procent efficiënter en zuiniger werken. Het streven is om in 2015 alle producten en diensten duurzaam inkopen.

Bron: Unie van Waterschappen | Foto: Eric van Wijk, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra