Betoninnovatie bespaart industrie tot 35 procent CO2

Betoninnovatie bespaart industrie tot 35 procent CO2

22-10-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een Nederlandse innovatie biedt de betonindustrie de mogelijkheid om 30 tot 40 procent minder cement te gebruiken in het productieproces. Dit leidt tot een CO2-reductie van 25 tot 35 procent.

Met het hiervoor ontwikkelde Mecalithe kan de Nederlandse betonindustrie een groot deel van de duurzaamheidsdoelstelling voor CO2-reductie in 2020 behalen.

De vinding komt van producent en leverancier Suston Group uit Den Bosch en is inmiddels in gebruik genomen door MBI, de grootste betonsteenproducent van Nederland. Mecalithe is geschikt voor de productie van prefab en betonwaren, zowel voor droge mortel als zelfverdichtend beton.

“Simpel gezegd is het een poedervormige hulpstof die de lijmkracht van cement vergroot”, stelt een van de bedenkers van Mecalithe, Peter van Bakel, die samen met Dr. Youva Raj Tyagi jarenlang onderzoek deed naar de stof. “Het verhoogt de werking van cement en maakt daardoor het beton sterker of biedt de mogelijkheid bindmiddel te reduceren."

De wereldwijde cement- en betonindustrie is zeer energie-intensief. De jaarlijkse productie van bijna 6,7 miljard kubieke meter zorgt voor een CO2-uitstoot van circa 5 miljard ton en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het broeikaseffect en klimaatverandering. Omdat beton een veelgebruikte bouwstof is, is het interessant om hiervoor CO2-besparende maatregelen in te voeren.

Bron: MGX Group | Foto: Mike Kniec via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra